“Het belang van het kunnen overbrengen van waarom ik nou juist deze subsidie verdien, vergt een andere kijk op mijn culturele bezigheden.”, aldus RJG Hueting in een blog op ThePostOnline (29 juni). Hueting slaat de plank volledig mis. Dat hij subsidie aanvraagt betekent dat hij veel te laat is met deze omslag. Hueting had allang met zijn muziek moeten stoppen. Kennelijk was er nooit een investeerder of platenlabel geïnteresseerd in zijn “herrie” (het is Hueting’s eigen woordkeus).
Hier, geheel gratis voor de alternatieve rock(st-)er RJG Hueting, een lesje economie (van een medewerkster van een platenlabel). Een goede onderneming verkoopt een goed product, of een goede dienst, ze zorgt voor toegevoegde waarde en voorziet in een behoefte van de consument. Verkoopt een product niet, dan komt dat vaak doordat de prijs te hoog is, of doordat de consument het product niet interessant vindt.
Als je onderneming winst zal draaien, dan zullen investeerders net dat eerste zetje willen geven. Heb je een goed plan (de productie van een computer die minder vaak vastloopt dan een Windows computer, het opezetten van een fastfoodketen met gezond eten) of bezit je een stuk land met een oliebron –dan vind je al snel een investeerder die jou aan je startkapitaal helpt. Omdat investeerders geloven dat het product, of de dienst, het kopen van het productiemateriaal uiteindelijk meer opbrengt dan het kost.
Dit ligt radicaal anders bij subsidie. Overheden geven subsidie omdat een zaak zonder dat geld haar afnemers niet goed genoeg kan bereiken. De overheid wil vaak uit ideeële redenen zorgen dat die dienst of dat product blijft de consument toch nog bereikt. Schone energie wordt gesubsidieerd omdat het duurder is op te wekken dan kolenenergie, en omdat de overheid het milieu wil beschermen.
U voelt hem al komen.
Slechte kunst, lelijke schilderijen en oorverdovende muziek, Halbe Zijlstra zag er gewoon geen algemeen belang meer in en de subsidies werden gekort. En gelijk heeft hij. Wie wil er nou geld geven voor muziek die niemand mooi vindt? Investeerders helpen de kwakzalvers ook niet, omdat ze niet verwachten dat alternatieve rock heel veel geld zal opleveren. En hey, wat is er gebeurd met het pluggen van je demo bij een platenmaatschappij? Als je al twintig keer bent afgewezen, weet ik niet of de overheid je nu moet ondersteunen met subsidie. Als je de eigenaars van een label al niet kunt overtuigen, waarom zou je jezelf dan verheffen tot het algemeen belang?
Gek dat Hueting pas na het ontvangen van subsidie overwoog om wat meer aan de commercie te denken, en aan het zoeken van alternatieve inkomstenbronnen. En lijden voor je kunst? Het is als een valse profeet die blijft roepen in de woestijn en claimt dat God hem wel gelijk zal geven. Dat is niet de ondernemersgeest. Ik denk dat wanneer het laatste restje kunstsubsidie wordt afgeschafd, veel meer falende muzikanten weer gaan werken voor hun geld. Of dat ze, net als Huegling zegt, gewoon weer lekker herrie gaan maken. In hun garage, en in hun vrije tijd. Er is niks mis met hobby’s.
Dan blijven alleen de goede artiesten over. Neem Daan Roosegaarde. Hij combineert zijn kunst met nut voor op de snelweg. Hij verdient goed geld, en veroverde er zelfs een plekje mee aan de tafel van Zomergasten. Of neem de band Blof, die wist een platenmaatschappij te overtuigen dat hun muziek zou verkopen. Of neem Rihanna, die deed hetzelfde. Ilse de Lange ook.
Ondernemen is strijd. In de strijd moet je leiden, niet lijden. Moge de besten winnen.
Ondernemers zijn de kurk waar onze economie op drijft., zeker als het crisis is en de bank lastig doet. TPO doet daarom mee aan de campagne Doorgaan van De Amersfoortse, die ondernemers steunt met crowdfunding. En we vragen jou om ook mee te doen. Doe mee aan onze blogbattle ‘Doorgaan’ en steun ondernemers (en jezelf)!