Israël last gevechtspauze in voor deel Gaza

04-08-2014 07:13

Israël heeft een gevechtspauze voor de Gazastrook afgekondigd. Het Israëlische leger zal maandag in verschillende delen van de Gazastrook vanaf 10 uur ‘s ochtends (lokale tijd) 7 uur lang niet vechten. Er zal wel worden gereageerd als de militairen worden aangevallen, aldus het Israëlische ministerie van Defensie.

Israël zegt dat de pauze is bedoeld om humanitaire hulp mogelijk te maken en om ervoor te zorgden dat Palestijnen terug kunnen naar hun huis.

De tijdelijke wapenstilstand geldt niet in en rond de stad Rafah. Daar viel het Israëlische leger zondag nog een VN-school aan, waardoor tien mensen omkwamen en tientallen anderen gewond raakten. Er zouden tijdens het incident zo’n 3000 Palestijnen in de school zijn geweest. Ze schuilden voor bombardementen.

De internationale gemeenschap veroordeelde de aanval. Zo noemde VN-chef Ban Ki-moon het een “morele schande en een misdaad” en hadden de Verenigde Staten het over “schandelijke beschietingen”. Ook de Franse president Hollande reageerde op de aanval. Hij noemde deze “onaanvaardbaar”.

Die beschietingen maakten deel uit van het vernietigen van één van de laatste tunnels die Hamas-strijders gebruiken om Israël binnen te komen. Premier Benjamin Netanyahu gaf zaterdagavond al aan dat Israël “zo lang als nodig” zal blijven vechten om toekomstige aanvallen uit de Gazastrook te voorkomen.

ANP/TPO