Weten & Tech

Ruimteschip MESSENGER viert feest boven Mercurius

05-08-2014 09:44

Tien jaar geleden vertrok MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging (MESSENGER) voor een reis naar Mercurius. Tien jaar, vijftien rondjes om de zon en een dikke 7,9 miljard kilometer verder kwam het schip aan waar het wezen moest. Mercurius. MESSENGER ging aan de slag en deed onderzoek naar de geologie en magnetisme van de verre planeet.

Het bewees dat de oppervlakte van Mercurius wordt gevormd door vulkanisme. Bovendien ontdekte het 100 tot 1000 miljard ton ijs op de noordpool van de planeet. Daarnaast deed MESSENGER onderzoek naar de zon en het krachtige magnetische veld dat rond de planeet hangt.

Om het tweede lustrum te vieren bouwde NASA met 214 foto’s een filmpje. Het beeld is gemaakt op hoogtes die varieren van 115 tot 165 en geven een prima idee van een fly by op een verre planeet. Het start bij de Gaudi-krater, gaat verder over twee naamloze kraters, het Lismer Basin en eindigt op de uitgestrekte vlakte tussen de kraters Nizame en Jokai.

Naast het filmpje maakte NASA een infographic met getallen. Nemen we meteen mee. Kijk voor meer info op de missiepagina.

Messenger in getallen