‘Alcoholwet niet te handhaven’

11-08-2014 09:37

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelt in dagblad Metro dat het alcoholverbod voor minderjarigen systematisch overtreden wordt. “We zijn voor de verhoogde leeftijdsgrens, maar als er geen oplossing is, dan moet je de wet afschaffen“,  zo bepleit een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Sinds 1 januari is de leeftijdsgrens voor het kopen en consumeren van drank verhoogd van 16 naar 18 jaar.Volgens KHN is er echter bij grote evenementen, zoals de Sneekweek, onmogelijk te handhaven. “Hoe moet je controleren als papa en mama een biertje kopen en het op straat aan hun minderjarige kind geven?”

Hij merkt ook op dat tijdens de Sneekweek meerdere jongeren betrapt zijn met een vervalst identiteitsbewijs. Het zou hierbij om het topje van de ijsberg gaan. “Het signaal dat ik ontvang van de drankverstrekkende bedrijven is dat het om een behoorlijk aantal jongeren gaat dat alcohol innam. Enkele uitbaters doen aangifte bij de politie. Veel anderen sturen ze gewoon weg. Helaas, volgende keer beter, roepen ze dan.”