De Heerlense burgemeester Paul Depla is al enkele jaren aan het vechten voor de regulering van softdrugs. Nu gaat hij zelfs nog een stap verder. Depla wil mensen bij wie een hennepplantage is opgerold helpen om uit de schulden te komen. Op die manier wil de gemeente Heerlen deze mensen uit het criminele circuit te houden.
Op Radio 1 zei Depla vandaag dat wiettelers vaak de laatste schakel zijn in een criminele organisatie. Telers worden volgens Depla vaak gechanteerd om ook na het oprollen van de plantage weer een nieuwe hennepplantage te beginnen.
Volgens Depla kunnen criminelen zoiets makkelijk eisen omdat de telers in de meeste gevallen nog veel geld moeten terug betalen. Veel telers besluiten dan toch overstag te gaan omdat ze in een uitzichtloze situatie zitten. Heerlen kent veel problemen met wietplantages, in 2012 werden er 106 kwekerijen opgerold.
Vaak is het vechten tegen de bierkaai, weet burgemeester Paul Depla van Heerlen. Tegen Binnenlands Bestuur: ,,Alleen ruimen heeft niet zoveel zin, al moet dat natuurlijk wel gebeuren. Er is veel onveiligheid en overlast in de buurt, maar je moet niet alleen maar bezig zijn met de laatste schakels. Want als je dat doet zijn er binnen de kortste keren nieuwe plantages.”
,,Je moet nadenken over hoe we mensen een alternatief kunnen bieden om uit de klauwen van de criminele organisaties te blijven die erachter zitten. Mensen bezwijken voor de verleiding van snelle verdiensten en als je ze aan hun lot overlaat na een ruiming blijft die verleiding bestaan. Ze moeten niet van de regen in de drup komen.”
Depla vecht al langer voor het reguleren van softdrugs. Eerder startte hij een initiatief met 34 andere burgemeesters om minister Opstelten te bewegen iets te doen in dit kader.