De kosten van de Olympische Spelen in Athene zijn ruim tien keer hoger uitgevallen dan in het startbudget was vastgelegd. In 2012 gingen onderzoekers van de Universiteit van Oxford nog uit van ‘slechts’ een verdubbeling. Dergelijke enorme kostenoverschrijdingen zijn overigens heel normaal voor de Olympische Spelen.
Precies tien jaar geleden was de opening van de Olympische Spelen in Athene. Onderzoekers van de Universiteit uit Oxford schreven in 2012 dat de kosten voor dit evenement uiteindelijk twee keer zo hoog waren dan aanvankelijk was begroot. De Britse onderzoekers vergeleken de begroting in het officiële bid van de Spelen van 2004 met het uiteindelijke bedrag na afloop. Hieruit trokken ze de conclusie dat het organisatiecomité het budget met 97 procent had overschreden.
Dat is een milde conclusie, want eigen onderzoek toont aan dat de Griekse kostenoverschrijding veel hoger is geweest. Het organisatiecomité van Athene 2004 had namelijk vóór de officiële presentatie ook al eens een bedrag genoemd waarvoor het meende de Spelen te kunnen organiseren. Op 25 juli 1997 schreef het ANP over een startbedrag van 2,6 miljard gulden. Pas in het jaar erop, op 15 januari 1998, werd in het bidbook een bedrag van 3,2 miljard gulden genoemd.
Dat betekent dat nog vóór de officiële presentatie het Atheense budget al met bijna was 25% gestegen – iets wat niet is meegenomen door de onderzoekers van Oxford. Daar bleef het niet bij, want volgens de huidige schattingen lagen de kosten van de Spelen van Athene uiteindelijk ergens tussen 9 en 13 miljard euro. Dat betekent een overschrijding van zo’n duizend procent, want het startbedrag van 1996 is te vergelijken met één miljard euro.
Dat de kosten van de Olympische Spelen uit de hand lopen, is overigens geen exclusief Grieks probleem. Volgens de Universiteit van Oxford zijn die gemiddeld twee keer zo hoog als in het officiële bid stond. Als we als beginbudget echter opnieuw kiezen voor de allereerste presentatie, dus nog voordat het bidbook is uitgebracht, is dat zelfs het vijfvoudige.
Lees het uitgebreide verhaal van Van de Vooren over extreem dure Olympische Spelen hier op Blendle.