’Nee, ik waarschuw Eurostat niet voor de laatste keer, maar wel voor de eerste keer.’ CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft weer zitten cijferen vandaag en ontdekt dat Eurostat niet heeft opgelet bij het opstellen van het huishoudboekje van Letland.
’In zekere zin lijkt het gesjoemel op dat van Griekenland, maar nog meer op Cyprus. De cijfers zijn te rooskleurig. Eurostat werkt op deze wijze mee aan boekhoudfraude.’
De kwestie draait om het wegboeken van de verliesgevende bank Parex, waarvoor 7,5 miljard euro aan schuld werd geleend bij IMF en Europa. Deze bank is volgens de boeken van Letland en Eurostat in private handen. Echter op Kamervragen antwoordde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dat Letland verplicht is de geprivatiseerde bank terug te kopen, zodat het volgens Omtzigt een schijnprivatisering is geweest.
Omtzigt deed onderzoek naar de geldstromen van Parex en onthult dat Letland de bank verkocht aan de European Bank of Reconstruction and Development (ERDB), maar het recht verwierf (‘put-optie’) om het terug te kopen.
Volgens Omtzigt was de verkoop daarmee niet meer dan een lening. ’Dit was een fakeprivatisering. Of Letland nu de 60 procent schuldennorm haalt is twijfelachtig. Dat moeten we uitzoeken.’
De CDA-cijferaar vraagt vandaag in een brief opheldering bij de directeur-generaal van Eurostat, het Europese statistiekbureau. Omtzigt meent dat Letland in strijd met Europese regelgeving heeft gehandeld, omdat het land niet de werkelijke boekhouding laat zien. ‘Er is sprake van een schaduwboekhouding waarin de Europese toezichthouder geen inzage gehad heeft’, zegt hij maandagavond tegen ThePostOnline.
’This 100-million-euro transaction might not itself seem to be of international concern, however when considering that Latvia loaned billions of euros to Parex and then turned around to request an even larger bailout from the European Union, we see that the “put option” was a major breach of European standards on many levels. Latvia’s statements are incorrect under ESA95 rules and your agency is in charge of the final control of the national accounts’, schrijft hij in zijn brief.
Omtzigt zal de kwestie ook aanhangig maken in zijn functie als vertegenwoordiger van Moneyval, een Europese anti-witwas organisatie die rapporteert aan de Raad van Europa.
’After the major problems in the Greek national accounts five year ago, I count on your agency to resolve these problems in a quick and transparent way and to make all relevant documents public to regain public confidence’, eist Omtzigt in zijn brief.