Tot voor kort was Oekraïne dat ene land waar toen gevoetbald werd. Maar sinds oktober is het EU-buurland dagelijks in het nieuws. Voor Nederlanders lijkt het vaak één vage brij. Wie is er goed, wie is er fout en wie wil nou eigenlijk wat? Wie noemt wie fascist en waar slaat dat op? Wat is propaganda en wie zet die op elke manier in? In Koude Oorlog Corner vissen we de belangrijkste gratis artikelen uit het enorme aanbod over de voormalige Sovjet-Unie. Hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. E
Meer linktips zijn uiteraard welkom in de comments.
Vandaag was op deze site al iets te lezen over een mogelijk tweede Russisch konvooi naar Oost-Oekraïne. Over het eerste konvooi is heel veel te doen geweest. Waarom wilde Rusland zo nodig hulpgoederen brengen aan de bevolking van Oost-Oekraïne? Moest dat als een teken worden opgevat dat Rusland het gebied als Russisch beschouwde? De regering in Kiev had immers geen toestemming gegeven. En werkte het Rode Kruis nu wel of niet mee? Inmiddels is het eerste konvooi zonder grote confrontaties teruggekeerd.
Time denkt dat het konvooi een publicitaire zet was van Poetin. Dat hij op deze manier het westen laat zien dat hij begaan is met de mensen in Oost-Oekraïne en dat hij best lief en vreedzaam is. Aardige analyse, maar Time gaat aan één optie voorbij: dat het konvooi gewoon gestuurd werd omdat Rusland begaan is met de mensen met Oost-Oekraïne.
Verder bracht RTL Nieuws vandaag op basis van eigen research dat het onderzoek naar de rampplek van de MH17 nog meer gehinderd is dan werd aangenomen. De onderste steen is nog lang niet boven. Vorige week al riep een groep Amerikanen op tot een beter onafhankelijk onderzoek. Vredesactivisten, maar ook medewerkers van CIA en NSA.
Dit weekend was dit de Google doodle. Het was 25 jaar geleden dat twee miljoen mensen hand in hand een lange lijn vormden van het noorden van Estland tot het zuiden van Litouwen. Hier een van de vele schokkerige (en ontroerende) filmpjes. Dit was een moedige daad want in de Sovjet Unie, waar de drie landen toen nog deel van uitmaakten, was demonstreren uiteraard verboden. Maar de Balten wilden onder het juk van Moskou uit, de annexatie van die drie landen in de Tweede Wereldoorlog moest ongedaan worden gemaakt. Uiteindelijk was hun verzet het begin van het uiteenvallen van de unie.
In de Baltische landen wordt de situatie in Oekraìne met grote zorgen bekeken. Rusland zegt op te komen voor de Russische minderheid daar – ook in Estland, Letland en Litouwen is een aanzienlijke Russische minderheid. Gechargeerd zien de mensen in het Balticum de Oekraïnse problemen als een teken van een nieuw Russisch imperialisme. Daarom was er tijdens de herdenking veel aandacht voor Oekraïne. De Litouwse president sprak van ‘vier vlaggen’. Hier een filmpje van hoe de Litouwers hun steun aan Oekraïne betuigden.
Wie geïnteresseerd is in de Baltische landen heeft geluk: journalist Koen Verhelst heeft vanaf september Riga als standplaats.