De top 10 van Drs. P

27-08-2014 13:26

Afgelopen zondag bereikte Drs. P (pseudoniem voor Heinz Hermann Polzer), de éminence grise van de Nederlandse kleinkunst en de ongekroonde koning van de lichte poëzie, de leeftijd van 95 jaar. Geboren in 1919 in Thun, Zwitserland en tot op de dag van vandaag Zwitser van nationaliteit. Hieronder tien liedjes van zijn hand die iedere Nederlander zou moeten kennen.

De zusters Karamazov
De tragische geschiedenis van de tantes Constance en Mathilde.
https://www.youtube.com/watch?v=dR8JAhUlyww

Dodenrit
Een jong gezin probeert per Trojka de Russische stad Omsk te bereiken, maar moet gaandeweg kind na kind offeren om een hongerige troep wolven van zich af te houden. ‘Ja, Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg.’

De Markt
Hoe een toevallig bezoek aan een Amsterdamse markt kan leiden tot een antikapitalistische revolutie die het einde van de democratie inluidt, om plaats te maken voor een nieuw regime onder leiding van een energieke kolonel.

Het trapportaal (De commensaal)
Over hoe een op het oog keurige kostganger een bloeddorstige seriemoordenaar blijkt te zijn. En de overlast die dat met zich meebrengt.
https://www.youtube.com/watch?v=b9JF8GypGkk

Sneker Café
‘Het is onverklaarbaar en bijna occult’. Om niet te zeggen ronduit beangstigend. Dat alles, maar dan ook echt ALLES in de wereld is terug te voeren tot een alledaags cafeetje in Sneek. U gelooft dit niet? Luister en huiver!

Oost Groningen
In deze nogal primitieve streek houdt de bevolking er eigenaardige gewoonten en tradities op na.

De Veerpont
Een veerpontexploitant speelt voor filosoof en deelt zijn overpeinzingen: ‘Als ik niet de veerman was, dan was een ander het’.
https://www.youtube.com/watch?v=ygvkZ35Z0-0

Knolraap en lof, schorseneren en prei
Er is veel mis in de wereld. ‘En zet u dit er dan ook nog maar bij: knolraap en lof, schorseneren en prei.’

Het land is moe
Ja, het zijn zware tijden. Misschien niet één van zijn beste liedjes. Wel één van zijn bekendste.

Dijklied
In 1942 het allereerste liedje van toen nog gewoon Heinz Polzer, dat in stijl afwijkt van de fantasierijke en veelal gruwelijke liedjes waar hij later bekend om zou komen te staan. Een smartelijke ode aan het vooroorlogse Rotterdam. In het bijzonder de Schiedamse Dijk, vermaard onder zeelieden vanwege de bloeiende prostitutie en andere vormen van zeemansvertier.