Is Lego waardevaster dan goud en bitcoin? Het lijkt er haast wel op.
Ongeopende dozen Lego kunnen op online marktplaatsen dusdanig veel geld opbrengen, dat dieven regelmatig op jacht gaan naar de blokjes plastic. Ladingen Lego worden gestolen – uit winkels, bij verzamelaars en uit vrachtwagens – en vervolgens online verkocht, zo schrijft Z24.
En hoe langer de dieven wachten met de verkoop, hoe meer ze voor de Lego kunnen krijgen. De pakketten worden met de jaren meer waard, zo lijkt het. Zo kon je het Vrijheidsbeeld in Lego-uitvoering voor 200 dollar in de winkel kopen in 2000, nu staan ongeopende dozen voor zo’n 10.000 dollar op Amazon.
Het gaat nog verder. Volgens Z24 wordt Lego in de Amsterdamse onderwereld als betaalmiddel geaccepteerd. De website schrijft ook dat Thomas Lagenbach, voorheen vice-president van het Duitse softwarebedrijf SAP, in 2012 honderden Legosets op bijzondere wijze stal en verborg in zijn villa. Hij plakte in de winkel valse streepjescodes op de dozen en kon ze daardoor voor een veel lagere prijs kopen. De boef.
Wat je hier van kunt leren? Niet zozeer dat je moet gaan stelen, dat kun je zelf ook wel bedenken. Maar wél dat Lego een prima – fysieke – belegging kan zijn. Heb je nog oude dozen op zolder liggen, maak dan eens de gang naar Marktplaats. We zijn benieuwd naar je rendement.
Of koop nu een paar sets en kijk wat je er voor krijgt over, zeg, een jaar of vijf. Lees dan ook nog even het artikel van Rhett Allain op Wired.com. Hij onderzocht of er een lineair verband is tussen de grootte van Legosets (dus het aantal blokjes) en de prijs ervan.
Zijn conclusie: wie zelf zo goedkoop mogelijk uit wil zijn, koopt de sets van het thema Lego Architecture. Dan krijg je de meeste Lego voor je geld. Wel kan het natuurlijk zijn dat deze blokjes je op Marktplaats of eBay vervolgens het minste opleveren.
Dit artikel verscheen eerder op iexgeld.nl