De (hippie)markt als ontmoetingsplaats in Kaapstad

04-09-2014 19:37

In de Amsterdamse Jordaan heb je de boerenmarkt, in het Londense Shoreditch vind je Borough Market en in Kaapstad? Daar heb je The Old Biscuit Mill. Ooit een koekjesfabriek, nu een hippe markt vol kleine designwinkeltjes en elk weekend thuishaven van de Neighbourgoods Market.

The Old Biscuit Mill ligt in de industriële studentenwijk Woodstock, 15 minuten rijden van het centrum van de stad. Als je het terrein aan de Albert Road oploopt vind je links tal van winkeltjes en rechts de gezelligheid van de Neighbourgoods Market.

Leren tassen tot antiek

De eclectisch aandoende winkelKaroo Moon Country trekt veel bekijks. De winkel staat vol met de meest uiteenlopende spullen: van badzout tot Ghanese kralenarmbanden en van leren tassen tot antieke tribal beeldjes uit Zimbabwe. Om de chaos compleet te maken kan je er tot slot ook nog broodjes en sapjes krijgen.

De winkel werd in 2007 gestart door kunstenares Desiree Ward-Smith, vertelt haar dochter Chesney, die samen met haar zus Brittany in de winkel staat. „Mijn moeder ontwerpt lampen, die verkopen we hier ook. Verder sprokkelt ze van alles en nog wat uit heel Afrika bij elkaar. Sommige spullen zijn antiek, andere van lokale kunstenaars. Alles wat ze bij de winkel vindt passen, zetten we erin.”

Veel keuze

Naast de curiosa van Karoo Moon Country, vind je The Test Kitchen, het restaurant van Luke Dale-Roberts, één van de bekendste Zuid-Afrikaanse koks. Hoewel dit restaurant in april 2014 werd verkozen tot het beste restaurant van Afrika en de 48e plaats veroverde in de top 50 van ’s werelds beste restaurants, moet je voor eten toch eigenlijk naar het andere deel van The Old Biscuit Mill: de Neighbourgoods Market.

Wanneer je langs de kraampjes in de overdekte foodmarket loopt is het moeilijk kiezen: noodles, paella, souvlaki, hotdogs, chickenwings, dumplings, cupcakes, olijven en – jawel – zelfs poffertjes en zelfgemaakte krokketten. En, zoals het een ware hipstermarkt betaamt, is alles uiteraardhuisgemaakt, ambachtelijk of biologisch en in sommige gevallen allemaal tegelijk. Gedecoreerd met vintage servies, robuuste houten snijplanken of gekrijte schoolbord-menu’s.

Nieuw leven

De markt is een initiatief van ondernemers Justin Rhodes en Cameron Munro en past binnen het algehele idee van The Old Biscuit Mill: de markt als ontmoetingsplaats nieuw leven inblazen. Dat is gelukt. Weer of geen weer, iedere zaterdag is het er een drukte van jewelste. In de zomer gaat het dak er zelfs letterlijk af en kun je in de openlucht genieten van je maaltijd. Uiteraard kun je er ook terecht voor de meest verse ingrediënten voor je eigen kookkunsten.

Alle kraampjes worden zorgvuldig geselecteerd door Ben Cox, Manager van de Neighbourgoods Market. “Er is op de markt maar plek voor 100 stands. Het is voor ons dus belangrijk dat de verkochte producten aan bepaalde eisen voldoen die passen bij de filosofie van de markt: een integere, lokale en verantwoorde productie, mooi en interessant gepresenteerd, bijzonder eigentijds of juist authentiek traditioneel.”

“De markt is een gemeenschap bestaande uit verschillende soorten mensen uit het hele land. Dat maakt de markt speciaal: de handelaren en klanten vertegenwoordigen iedere week de diversiteit van mensen en smaken in die gemeenschap.”

Steffi Posthumus en Loeke de Waal werkten vier weken lang in Kaapstad (Zuid-Afrika) aan hun documentaire over vrijwilligerswerk in het buitenland. Voor ThePostOnline schrijven ze over de culturele dingen die zij op hun trip tegenkomen. Al hun avonturen zijn ook te volgen op Facebook.

Beeld: Shutterstock