New York heeft, vooral voor diegenen die er nooit zijn geweest maar wel talloze films en boeken hebben gezien en gelezen die zich er afspelen, iets mytisch. De stad is een decor voor eindeloos veel verhalen, waar gebeurd of niet. Adelle Waldman kiest ervoor om haar boek Het Liefdesleven van Nathaniel P. af te laten spelen in de New Yorkse literaire scene. Romantischer ga je het bijna niet krijgen.
En er is ook weinig romantischer dan een gekwelde schrijver als hoofdpersoon. Nate Piven (Nathaniel P. uit de titel) is bezig met zijn eerste boek, wat niet echt wil vlotten. Ook zijn liefdesleven is niet echt wat het zou moeten zijn. Zijn vader is niet tevreden met zijn beroepskeuze en zijn huis is een rommeltje. Kort gezegd is Nate’s leven niet zoals hij het zou willen. Tot hij Hannah ontmoet, zijn leven verandert en langzamerhand lijkt het de goede kant op te gaan.
Het Liefdesleven van Nathaniel P. heeft de structuur van een gemiddelde chick flick, de lezer wordt laagdrempelig voorgesteld aan de hoofdpersoon en de belangrijkste personen om hem heen. Hij ontmoet een meisje, alles lijkt goed te gaan. Dan gaat het toch niet goed en uiteindelijk leven ze nog lang en gelukkig. Soort van, Waldman weet het einde gelukkig niet zo voorspelbaar te maken dat Het Liefdesleven van Nathaniel P. een teleurstelling is.
Waldman zet met Nate een fijn karakter neer om de 296 bladzijden mee door te komen. Nate is cynisch, arrogant, vindt zichzelf heel wat, houdt weinig rekening met anderen, en dan vooral met vrouwen, hij is ietwat seksistisch maar toch weet Waldman het voor elkaar te krijgen dat de lezer enige sympathie krijgt voor haar hoofdpersoon. Of misschien is het wel medelijden. En misschien zijn het wel karaktereigenschappen waar de lezer er een of meer van herkend.
Wie groot is geworden met de Gossip Girl-reeks, kan Het Liefdesleven van Nathaniel P. hoe dan ook waarderen. Ondanks dat het boek niet is vertaald door dezelfde vertaler, doet zowel de schrijfstijl als de sfeer van het boek erg denken aan de tienermeiden-reeks. Alleen dan voor volwassenen en is er in plaats van ruimte voor mysterie meer ruimte voor grote mensen-problemen. Zoals compromissen sluiten, tegenslagen verwerken en steeds maar weer uitvinden hoe je je sociaal juist gedraagt. Het Liefdesleven van Nathaniel P. is een heerlijk boek om even in weg te dromen. Niet te moeilijk, maar ook niet zo simpel dat het saai wordt. Een beetje als de betere chick flick, zeg maar.