Dat had de moslima waarschijnlijk niet verwacht. Bij het oversteken van de Dam loopt ze langs een demonstratie. Waarschijnlijk heeft ze geen enkel idee waar de demonstratie over gaat. Er staan maar tweehonderd mensen en als je niet oplet, zouden het ook voorbijgangers kunnen zijn.
De organisatoren van de demonstratie zijn er erg op gebrand dat er geen ‘verkeerde vlaggen’ en ‘verkeerde spandoeken’ te zien zijn. De deelnemers houden zich er keurig aan. Er zijn bijna helemaal geen spandoeken en vlaggen te zien, laat staan verkeerde teksten.
De geluidsinstallatie helpt ook al niet mee. Als je dertig meter verder staat, kun je de straatartiesten beter horen dan de sprekers. Zo kan het gebeuren dat de demonstratie aan de aandacht van veel voorbijgangers ontsnapt. Zelfs aan die van een passerende moslima die vooral bezig is met de aanbiedingen van de H&M.
Het weerhoudt een journalist van Pownews er niet van de moslima een microfoon onder haar neus te drukken. Want wat vindt ze eigenlijk van deze anti-IS-demonstratie? Bij gebrek aan een grote opkomst, relletjes en verkeerde vlaggen, moet er toch wat leven in de brouwerij komen.
Op Twitter wordt mijn foto van de demonstratie gebruikt om ‘aan te tonen’ dat er geen moslims tegen IS demonstreren. ‘Er zijn immers geen hoofddoeken te zien’. De suggestie is dat Nederlandse moslims massaal achter IS staan.
Wat is het bewijs? Er is ruim een jaar geleden – toen we nog nooit van de massaslachtingen en onthoofdingen van IS gehoord hadden – onderzoek gedaan waaruit blijkt dat veel moslims Syrië-gangers ‘helden’ vinden. Of ze dat met de laatste ontwikkelingen nog steeds vinden, is uiterst twijfelachtig want de situatie is aanzienlijk veranderd. Toen streed men in Syrië tegen Assad, nu hakt men de hoofden van andersdenkenden af.
De initiatiefnemers willen hun afschuw laten blijken over de gruweldaden van IS en de politiek oproepen in actie te komen. Ze nodigen een groot aantal sprekers uit, waaronder SP-Kamerlid Harry van Bommel, PvdA-Kamerlid Michiel Servaes en Désanne van Brederode.
De demonstratie is het spiegelbeeld van andere demonstraties van deze zomer. Gaza-demonstranten geven aandacht aan een volgens hen genegeerde partij in een conflict en christenen willen aandacht voor een volgens hen genegeerd probleem. Anti-IS-demonstranten willen echter iets wat iedereen wil: vrede en veiligheid voor iedereen.
Dat roept om verschillende redenen geen enthousiasme op. Obama wil IS al vernietigen, de slachtoffers van IS zullen nooit weten dat er Nederlandse steun voor ze is en waarschijnlijk het belangrijkst: het is zondag, het is mooi weer en de winkels zijn open. IS bedreigt dit vooralsnog niet.
De demonstranten zijn grotendeels weggebleven, maar media-aandacht is er wel. Naast Pownews zijn WNL, RTL Nieuws en AT5 zichtbaar aanwezig. Waarom eigenlijk? Waarschijnlijk omdat deze demonstraties een manier zijn om te laten zien dat buitenlandse gebeurtenissen in Nederland emoties oproepen. Bij Gaza gaat dat net zo.
Maar de journalistieke werkwijze om conflicten en gebeurtenissen elders hier relevant te maken, werkt niet door de massale onverschilligheid. Er zijn weinig demonstranten, echt bekende opinieleiders zijn weggebleven en de boodschap roept geen debat of verontwaardiging op.
De demonstratie onderstreept in feite dat hoe gruwelijk IS ook is, de onverschilligheid regeert. Onder moslims, en niet-moslims.