De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdagnacht in een toespraak gezegd dat de Verenigde Staten niet zullen aarzelen om Islamitische Staat (IS) ook in Syrië aan te pakken. “Als je Amerika bedreigt, dan zul je geen veilige haven vinden”, zei Obama.
De Amerikaanse president zei niet dat de VS na Irak ook luchtaanvallen zal gaan uitvoeren in Syrië, maar stelde eerder al die mogelijkheid wel open te houden. Wel liet hij weten dat gematigde rebellen in Syrië meer militaire steun krijgen.
In zijn toespraak afgelopen nacht deed Obama zijn strategie uit de doeken om IS aan te pakken. Volgens de Amerikaanse president leiden de VS “een brede coalitie”, maar waaruit die bestaat is nog niet bekend. Ook de rol van Nederland is daarom nog onduidelijk. Hij herhaalde dat van Amerikaanse grondtroepen geen sprake zal zijn. Wel sturen de VS 475 extra militaire adviseurs naar Irak.
Obama maakte opnieuw duidelijk dat de VS erop uit zijn IS te vernietigen. Hij gaf vier actiepunten aan. Ten eerste een systematische campagne van luchtaanvallen. Die krijgen een meer offensief karakter dan tot nu toe.
Ten tweede beloofde Obama steun aan Iraakse en Koerdische troepen die op de grond vechten tegen IS, maar ook militaire steun aan niet-extremistische rebellen in Syrië. Voor opleiding en bewapening van deze ‘gematigde’ rebellen wordt 500 miljoen dollar (ruim 386 miljoen euro) uitgetrokken. De training moet in Saudi-Arabië plaatsvinden.Hij benadrukte niet op de Syrische president Bashar al-Assad te vertrouwen in de strijd tegen IS. “Dat regime terroriseert zijn eigen bevolking en zal zijn legitimiteit nooit meer terugkrijgen.”
Obama zei ook dat de VS en hun bondgenoten alles zullen doen om IS-aanvallen te voorkomen, geldstromen naar de groepering te stoppen en buitenlandse strijders die zich willen aansluiten bij IS tegen te houden. Tot slot krijgen onschuldige burgers die slachtoffer zijn van IS humanitaire hulp.
Obama stelt ook dat Islamitische Staat niet islamitisch is en ook geen staat, maar “een terroristische organisatie”. “Er is geen enkele religie die het doden van onschuldigen vergoelijkt. En het merendeel van de slachtoffers van IS is moslim. Daarnaast is IS zeker geen staat. Ze worden door geen enkel land erkend en zelfs niet door de burgers die aan IS zijn onderworpen.”