Met update – Paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt voor 35 miljoen euro opgeknapt door het Rijksvastgoedbedrijf. Vooral de zwaar verouderde technische installaties moeten worden gemoderniseerd, net als de beveiliging. Ook moeten asbest en houtrot te lijf worden gegaan. De verbouwing zal overigens niet voor 2017 klaar zijn. Het lijkt erop dat de vorst het tot dan moet stellen met zijn woonhuis te Wassenaar. Ook Paleis Noordeinde, het werkpaleis’ in de Haagse binnenstad, is en wordt onder handen genomen, net als het daarbij behorende vroegere woonhuis van Willem-Alexander in zijn vrijgezellentijd: Noordeinde 66. In totaal is hier 11,7 miljoen mee gemoeid.
Het paleis, uit de 17de eeuw, is een Rijksmonument. Sinds de vorige troonswisseling is er niet veel meer aan gebeurd, alleen de beroemde en fraai gedecoreerde Oranjezaal werd zo’n 15 jaar geleden gerestaureerd. De regering laat weten dat de opknapbeurt niet duurder is dan die van soortgelijke panden, namelijk 4000 tot 5000 euro per vierkante meter.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar een uitkering van 823.000 euro. Dat is 6000 euro meer dan dit jaar, 500 euro per maand. Dat blijkt dinsdag uit de begroting van ‘De Koning’, die is opgenomen in de miljoenennota. Ook de uitkering van koningin Máxima stijgt licht, met 2000 euro naar 326.000 euro. Prinses Beatrix ontvangt volgend jaar een salaris van 465.000 euro. Dat is een toename van 3000 euro. Het is geen structurele verhoging. De hogere uitkering houdt onder meer verband met de stijging van de lonen en prijzen in Nederland.
De drie leden van het Koninklijk Huis krijgen naast hun uitkering ook een onkostenvergoeding, waarvan ze bijvoorbeeld hun meest directe medewerkers moeten betalen. Willem-Alexander krijgt hiervoor 4.495.000 euro, een stijging van 26.000 euro. Het koningshuis staat in totaal voor 40.085.000 euro in de boeken. Dat is 98.000 euro meer dan dit jaar.
Voor ‘functionele uitgaven’ is ruim 26,8 miljoen euro bestemd. Daaronder vallen bijvoorbeeld personeelskosten, het gebruik van het regeringsvliegtuig, het rijtuigenpark, belkosten, faunabeheer en verwarming en verlichting van de paleizen. Voor zaken als de Rijksvoorlichtingsdienst en het Kabinet van de Koning (dat onder meer het contact tussen het staatshoofd en de regering onderhoudt) is 5,6 miljoen euro begroot.
Update 18.35 – Regeringspartij PvdA noemt de totale opknapkosten van bijna 47 miljoen euro voor de paleizen ‘een stevig bedrag’, de SP vindt het ‘heel veel geld’ en D66 is verbaasd over ‘de exorbitante’ kosten. De partijen willen meer uitleg. Het koninklijk huis moet net zo worden behandeld als ieder ander, vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die wil weten of de renovatie op een vergelijkbare manier wordt uitgevoerd als bij soortgelijke gebouwen. D66 wil vooral weten waarom de verbouwing op het Noordeinde vier keer zo duur is als geraamd.