Als de burgers de demonstranten van het extreemlinkse Anti Fascistische Actie (Antifa) mogen geloven is iedereen gelijk en geldt artikel 1 van de grondwet als nooit tevoren. Dat is de boodschap die men brengt op het Haagse Plein 1813. Die gelijkheid geldt echter alleen voor Antifa en alles wat daaromheen hangt.
Voor het begin van de demonstratie is er niks aan de hand. Mensen lopen met borden en vallen bij een klein beetje doorvragen door de mand. Iemand met een bord over het politiegeweld in de Haagse Schilderswijk weet zeker dat daar jongens in elkaar geslagen worden. Hij doelt op een incident waarbij de politie werd aangevallen, bekogeld en in het nauw werd gedreven. Beschaamd geeft hij toe dat hij dat niet weet, en daarom de helft van het verhaal vertelt.
Het parochieblad van de Internationale Socialisten vindt als altijd gretig aftrek. Geen haat in onze straat!, is de pakkende kop. Hoe anders wordt dat als PowNed ten tonele verschijnt.
In kringen van Antifa en Internationale Socialisten heeft PowNed geen goede naam. Nadat de verslaggever kritische vragen stelt aan een demonstrant gaat het mis.
De Powned-verslaggever krijgt een zet en vanuit meerdere hoeken snelt men op hem af. Niemand weet wat er gevraagd is. Hij wordt beetgepakt door een blonde jongen.
Midden in het geduw en getrek snelt de politie naderbij. Ook de schrijver dezes krijgt te horen dat hij maar beter op kan rotten. De politie grijpt in en voert PowNed af. De blonde jongen mag doorgaan met demonstreren.
Uit het niets duikt een oudere man op. Peuk nonchalant in een mondhoek hangend. Ook hij aarzelt geen moment en valt de mensen van PowNed aan. En ook hij mag gewoon verder demonstreren.
Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om op een normale manier verslag te doen. Een kleine wat oudere man springt voor de camera en gilt dat de vragen die PowNed stelt niet normaal zijn.
Mensen gedragen zich kinderachtig door zich om te draaien als een foto wordt gemaakt. PowNed en ThePostOnline zijn kennelijk besmette media, en artikel 1 geldt voor hen ineens niet meer. “Ik wil niks met je te maken hebben,” zegt de dame rechts op de foto.
Ondertussen is het officiele programma begonnen. De eerste spreker gilt dat hij “op zal staan als een man wordt bedreigd”. “Want we zijn immers één volk”, zo klinkt het. Behalve als dat ene volk PowNed, ThePostOnline of een willekeurig iemand is die anders denkt. Dat bleek immers eerder.
Perswoordvoerder Martijn is duidelijk over het incident met PowNed. “Er is niks gebeurd, behalve dat hij wat vervelende vragen stelt”.
Aan het einde van de demonstratie wordt de situatie grimmig. De politie past enig machtsvertoon toe om de demonstranten op het plein te houden. Kleine groepjes wijzen naar ThePostOnline.
Als we die kleine groepjes fotograferen wordt de camera van achter vastgepakt. Een meisje duikt weg, terwijl een blonde man zeker weet dat wij “niet mogen fotograferen”. Na enig duwen en trekken over en weer grijpt de politie in en kunnen we verder met het werk.
Dat werk ligt aan de rand van het Malieveld waar Constant Kusters en zijn mannen van de Nederlandse Volks Unie (NVU) laten zien dat demonstreren toch vooral als doel heeft om een boodschap over te brengen. Eloquent doet de man zijn verhaal. Achter hem staan zwijgende mensen. Wellicht net zo extreem-rechts als Antifa extreem-links is, maar met het besef dat pers noodzakelijk is om een boodschap over te brengen. En zeker met het besef dat vrijheid van meningsuiting het grootste goed van een vrije samenleving is.