Dit zijn de artikelen uit de ochtendkranten die u vandaag gelezen moet hebben.
nrc.next: China niet op klimaattop ondanks 1 miljoen smog-doden
Jaarlijks gaan er 1 miljoen Chinezen vroegtijdig dood door luchtvervuiling, maar dat is voor president Xi Jinping onvoldoende aanleiding om naar de klimaattop te gaan. Maar China is wel hard bezig met een schonere economie. Al gaat dat niet altijd even makkelijk.
AD: Het verlossende antwoord op de vraag: is hardlopen gezond?
Afgelopen week overleed er een 24-jarige student na de Dam tot Damloop. Oververhitting luidde de doodsoorzaak. Een bericht dat zorgen baart. Liefst 18 procent van de Nederlanders loopt af en toe hard, maar is dat wel zo verstandig?
Trouw: Nederland schendt kinderrechten
‘In Nederland bestaan de mogelijkheden om voor alle kinderen goed te zorgen. Maar daar slagen we niet in. Het is ontoelaatbaar dat in Nederland jaarlijks nog steeds meer dan 118.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling zijn.’
de Volkskrant: Wat drijft Ahmed Aboutaleb?
Op vijftienjarige leeftijd kwam hij vanuit het Marokkaanse bergdorpje Beni Sidel naar Nederland. Zijn vader wilde almaar terug naar het vaderland, maar hij wilde niet. “Ik heb gewoon geen zin om in Marokko verder te leven. Mijn wereld daar bestond uit ‘een koe, een ezel, een waterput, heel veel stenen’.”
Tubantia: ‘Het enige wat ik wil, is de waarheid’
Jet en Rudy Melters zijn radeloos: vijf jaar geleden werd het lichaam van hun dochter Eline naakt en besmeurd met bloed aangetroffen op het grasveld voor de kerk. De politie kwam al snel tot een conclusie: zelfmoord. Toch klopt er iets niet… Nu bekijkt het OM de zaak opnieuw.
Opzij: Zarayda praat voor het eerst uitgebreid over haar aanranding door een familielid
‘Ik ben godzijdank niet verkracht, maar het was een heel heftige ervaring, hij was heel intimiderend. De dader – ik noem hem natuurlijk de dader om afstand te creëren – wist ook dat de familieband op het spel stond. Met die energie en natuurkracht, met het gevoel dat er echt iets kapot kon, belaagde hij me.’
Arnoud van der Struijk | Redactie Blendle