De dreiging van terroristische aanslagen neemt toe nu Nederland meedoet in de strijd tegen IS in Irak. Maar de gemiddelde burger kan niets doen en hoeft ook niets te doen, zeggen terrorismedeskundigen in dagblad Trouw en in het AD.
“Voor de gemiddelde Nederlander verandert er niets”, zegt Liesbeth van der Heide van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme. Het risico komt nu niet alleen meer van jihadisten en teruggekeerde Syriëgangers, maar ook van sympathisanten in Nederland. Die verschuiving is “vooral een zaak van de inlichtingendiensten”.
“Het gaat groeperingen als IS om het zaaien van angst. Als mensen stations gaan mijden, hebben zij hun doel al half bereikt”, zegt Van der Heide. Het is volgens haar wel goed als mensen letten op signalen van radicalisering in hun omgeving.
In het AD zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, hetzelfde. Ook zegt hij dat de oproep van defensie, om militairen niet in uniform te laten reizen, slechts een voorzorgsmaatregel is. “Burgers moeten niet in paniek raken, dat is het belangrijkste. Zoals gezegd halen we alles uit de kast om een aanslag te voorkomen. We zijn er niet vandaag mee begonnen, maar er al tijden mee bezig.”
Volgens Schoof worden treinstations al beveiligd. Hierbij worden vooral de videobeelden ingezet. Terroristen zouden vaak ‘verkenningen’ doen, die kunnen worden opgepikt door videocamera’s. Hierop kunnen dan mensen worden aangesproken.
ANP/TPO