Paus Franciscus heeft zondagochtend met een mis in de Sint-Pieter de buitengewone bisschoppensynode over het gezin geopend.
De ruim 250 deelnemers aan de bijeenkomst bezinnen zich 2 weken lang op de kerkelijke leer over huwelijk en seksualiteit.
Namens de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk neemt de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, deel aan de gesprekken over onder meer abortus, contraceptie, homoseksualiteit en scheiding.
Paus Franciscus riep de deelnemers op te luisteren naar de katholieke gemeenschap. Hij zei te hopen op een “oprechte, open en broederlijke” discussie, die antwoord op moet geven op de grote veranderingen die gezinnen doormaken.
Vorig jaar bleek uit een wereldwijde peiling dat de meeste katholieken de richtlijnen van de Rooms-Katholieke Kerk over onderwerpen als seks en abortus verwerpen.
Meer dan een miljard mensen zijn katholiek.
De synode past in het plan van Franciscus om de Rooms-Katholieke Kerk te hervormen. Hij heeft sinds zijn aantreden in maart vorig jaar zelf aanzetten voor een andere visie op seksualiteit gegeven, onder meer door het op te nemen voor homoseksuelen.
Ter voorbereiding van de synode stuurde het Vaticaan een lijst met vragen naar de parochies. De Nederlandse bisschoppen hebben de reacties niet gepubliceerd, maar hun Duitse collega’s wel.
Daaruit blijkt dat de meeste Duitse katholieken vinden dat de houding van de kerk over seksualiteit ver van de realiteit ligt.
De synode is een adviesorgaan van de paus. De deelnemers geven hun visie, waarna de paus een document publiceert waarin hij conclusies trekt.
Dat stuk zal nog wel even op zich laten wachten, want volgend jaar is er een tweede bisschopensynode over de kerkelijke visie op seksualiteit.
Anp