“Kom net uit lezing… Schrik me kapot over nieuws: ik weet niet wie Els Borst vermoordde. Te scherpe aankondiging.” En even later: “Ik heb uitsluitend een idee in welke hoek de moordenaar van Els Borst gezocht moet worden, niet wie het is. Aankondiging RTL te scherp”.
Onze nationale speurneus, de steun en toeverlaat van familie De Mol, Peter R., is eindelijk onttroond. En het leuke is, door een simpele fout van een iets te voortvarende redacteur in de redactie van RTL Late Night. Die kondigde al ruim voor de uitzending aan dat De Vries wist wie de moordenaar was van Els Borst en waar ie zich schuilhoudt. Na de paniekreactie van onze speurneus tijdens zijn schnabbel volgde de gekuisde versie van de redactietweet. “@PeterRdeV denkt te weten waar de moordenaar van oud-minister Els Borst zich schuilhoudt, hij vertelt het in #rtln”.
U weet het natuurlijk al langer, maar soms komt het aan de oppervlakte en dan wordt het treurig en amusant tegelijk. Televisie is puur bedrog. U wordt genaaid waar u bij staat en ieder poppetje, dat zichzelf opschroeft tot een nationale held, speelt in dit duurbetaalde circus zijn rolletje. Peter R. als het personage Sherlock Holmes. De betweter met het nasale stemgeluid. Net iets teveel op televisie.
Ik zal u uitleggen hoe simpel zijn werk is. Een kind kan de was doen. Naar aanleiding van het tweetincident rond De Vries, natuurlijk ook voer voor Albert Verlinde in RTL Boulevard, keek ik naar Opsporing Verzocht. Dat doe ik normaal nooit, want ik hou niet van televisieprogramma’s waarin de makers aan de leiband lopen van meneer agent. Maar dinsdagavond kwam ik op een idee na het kijken naar het intrieste verhaal van de dochter van Els Borst. Ze was ontroostbaar door het verlies van haar lieve, zachtaardige moeder. Ze had maar één wens. Vind in godsnaam de man of vrouw die mijn moeder heeft omgebracht.
Ik kom zelf uit Soest. Dat ligt op een steenworp van Bilthoven, de woonplaats van Els Borst. In mijn prille jeugd al was het begrip “Den Dolder” bij iedereen bekend in de buurt. Want áls je daar naar toe moest, was het behoorlijk mis met je. Het synoniem van Den Dolder was en is dus gekkenhuis. En ook Den Dolder ligt vlabij Bilthoven.
Ik ben gelukkig geen misdaadverslaggever, maar tijdens het kijken naar Opsporing Verzocht, werd mijn journalistieke instinct wél dermate geprikkeld dat ik spontaan 0800-6070 belde. Het nummer van de opsporingstiplijn, verbonden aan het programma. Heb ik ook nog nooit eerder gedaan. De televisierecensent in een actieve rol tijdens het kijken naar een programma. Een nieuw fenomeen?
Tegen de dienstdoende vrouwelijke agent legde ik uit dat ze eens onderzoek moest doen bij de Willem Arntsz Hoeve. Een psychiatrische inrichting op een steenworp van Els Borst. Daar fietste ik als jongetje vaak langs. Ik legde haar uit dat er misschien zomaar een gek aan de wandel was gegaan en bij toeval op de thuiskomende Els Borst was gestuit. Er had zich immers al vóór haar dood een verwarde man aan haar voordeur gemeld. Dus die is mogelijkerwijs nog een keertje terug gekomen op die fatale zaterdagavond van 10 februari van dit jaar. 1 en 1 is toch nog steeds 2, Peter R.?
De agente noteerde mijn gegevens en mijn tip werd meegenomen. Ik zou nog horen. Een leuke bijkomstigheid is dat de familie 10.000 euro tipgeld heeft uitgeloofd voor de aanwijzing die naar de dader leidt. Hoewel het me daar niet om gaat, mediajournalistiek gaat altijd voor, kan ik het bedrag natuurlijk goed gebruiken.
Een uur later kwam Peter R. in RTL Late Night. Hij lachte wat schamper en onhandig toen Humberto Tan over het tweetincident begon. Overigens wel moedig dat ze het überhaupt aankaartten, want dat zie ik een Jeroen Pauw niet doen. Vervolgens kwam De Vries met zijn analyse over waar de mogelijke moordenaar van Els Borst te vinden zou zijn. En zowaar, ik hoorde een kopie van mijn verhaal, gebaseerd op simpele waarnemingen uit mijn eigen jeugd in Soest en omstreken. U begrijpt, de kurk ging hier meteen van de fles.
De Vries denkt, net zoals ik, dat de dader in de psychiatrische hoek gezocht moet worden. Het dilemma hierbij is volgens de speurneus dat de artsen, die de gekken behandelen, gebonden zijn aan een medisch beroepsgeheim. Dus ook al komt een patiënt, druipend van het bloed, terug na een wandeling, houden de hulpverleners hun kiezen stijf op elkaar tegen politie en justitie. Peter weet daar alles van. “Je moest eens weten”, liet hij zich aan de stamtafel van Humberto ontvallen. De rest van het gezelschap hing zoals gewoonlijk aan zijn lippen. Iemand die zoveel kennis heeft, verdient nu eenmaal aandacht op tv.
Want ondanks de foute, opgeklopte tweet van RTL Late Night blijft onze Peter R. een instituut. Een Robin Hood, die onafhankelijk van de politie ten strijde trekt tegen verderf en misdaad. Dinsdagavond kwam hij echter niet verder dan wat de politie in Opsporing Verzocht ook al nuchter had geconstateerd na acht maanden onderzoek. Met één groot verschil. Zonder het machtsvertoon dat De Vries dagelijks op het scherm tentoonspreidt. Blijkbaar een valkuil voor (jonge?) redacteuren van praatprogramma’s, die de expertise van De Vries zwaar overschatten.