Ontkenners van global warming zullen bij het lezen van bovenstaande titel meteen de handen juichend ten hemel heffen. Toch is het iets te vroeg om het gelijk te vieren. Klimaatverandering is iets ingewikkelder dan alleen het ijs van Antarctica.
Men heeft rond Antarctica op 20 september jongstleden ruim twintig miljoen vierkante kilometer ijs gemeten. Het gemiddelde tussen 1981 en 2010 bedraagt 18,7 miljoen vierkante kilometer. Sinds de metingen in 1979 zijn begonnen was de hoeveelheid ijs nog nooit zo hoog.
De situatie per september. Rode lijn is gemiddeld.
Op de Noordpool werd rond dezelfde periode juist een minimum gemeten. Onderzoekers onderstrepen dat de toename van het zee-ijs op de Zuidpool een derde is van het ijs dat op de Noordpool verdwijnt. Volgens de onderzoekers van NASA doet de hele planeet wat men tijdens opwarmen zou verwachten, en dat is opwarmen. Tijdens dat proces veranderen echter weerpatronen, waarbij koelere lucht zich ophoopt in bepaalde gebieden. In dit specifieke geval spelen sneeuwval, lagedrukgebieden, zeestromingen, smeltwater en het circuleren van ijs rond Antarctica spelen ook mee.
Verder onderzoek moet uitwijzen wat er echt aan de hand is. Zo zijn de regionale verschillen groot. Zo warmt het Antarctisch Schiereiland op, maar groeien de gletsjers er toch.