Een avond Televizierring is een avond heerlijke incest-televisie. Gelukkig was Victor Reinier weer dronken.
1. John de Mol had geen zin, Linda de Mol vierde herfstvakantie, Floortje Dessing was ziek en Humberto en Luuk Ikink moesten snel weg om RTL Late Night te presenteren. De perfecte Televiziershow is natuurlijk dat je geen pootjes hoeft te geven aan luitjes die normaal bibberend naar je knipmessen. Je laat de prijs ophalen door een vriend, regelt een straalverbinding, of scheurt weg om elders aan het werk te gaan. Wel de lusten, niet de lasten!
2. De Televizierring verkiezing is een wedstrijd social media fans verzamelen. Chantal Janzen was blij met haar uitverkiezing tot beste presentatrice, maar liet niet na te vermelden dat de uitverkiezing geen vakjury-beoordeling betrof. Democratie is de hoogste vorm van beschaving, maar zoals de oude Grieken al wisten, levert volkswil niet de mooiste producten op. Is dat slecht? In het geheel niet. Alles beter dan een corrupte incestjury die elkaar sterren om de vinger schuift. Op sommige dagen kan Ruud Feltkamp dan een prijs winnen, omdat hij in GTST speelt. Daar moet je niet zuur over doen. Dat is de terreur van de grote getallen. Jeroen Pauw is de Plato van de televisie. Toen de zelf niet-genomineerde presentator de show nabeschouwde moest hij toegeven dat hij de gelauwerde GTST-hunk met z’n John Travolta coupe niet eens kende. Ter relativering: Goede Tijden Slechte Tijden scoort gemiddeld slechts twee keer zoveel kijkers Pauw. (Dat mag Pauw als een enorme belediging opvatten). Pauw is veel te toegankelijk. Dat kan meer elitair, Jeroen! Op naar de nul kijkers.
De Televizierring-uitverkiezing van 2014 had een extreem hoog Droste effect. Televisie praat graag over televisie, net als krantenjongens graag over ‘de courant’ praten en internetgeeks elkaar bestrijden met wisecracks over digitale snelwegweetjes. Het Televizierring-gala is een slang die zijn eigen staart in de mond neemt. Art Rooijackers, genomineerd voor beste presentator, mocht na afloop van de show de twee andere nominaties Johnny de Mol en winnaar Humberto interviewen. Dat gaat natuurlijk niet goed, zoiets. Gelukkig was Humberto al weg naar zijn eigen show waar hij een champagne-spuitende entree maakte. Humberto-sidekick Luuk Ikink, genomineerd als talent, bleef achter en moest (voor Humberto) Chantal Janzen ondervragen over haar uitverkiezing. Janzen verzuchtte dat ze voor een avond graag Jan Smit had willen zijn. De Volendamse volkszanger was host van de avond en hoefde dus niet geforceerd te lachen naar de brandende lampjes voor zijn gezicht. Televisie over televisie leidt uiteindelijk tot walging als je het allemaal te serieus neemt (lees de stukjes van onze tv-huiscolumnist Ton Lankreijer).
Richard Groenendijk, een 42-jarige cabaretier die was genomineerd als tv-talent, verwoordde dit tergende ongenoegen met een mooie anekdote over een gevallen tv-ster. De grappenmaker die jaren ploeterde in het theater memoreerde dat Peter-Jan Rens ooit een Ring won, maar nu als een brabbelende gek campinggasten probeert te vermaken. Hij zei iets over vergankelijkheid en televisie. Dat waren ware woorden.
Het Televizier-gala is de Oscar-show van de lage landen. De Gouden Kalveren film-avond heeft ook glamour, maar is voor mensen met iets meer smaak. Topacteurs staan in de lage landen een stuk lager in de entertainment-pikorde dan de aan-elkaar-prater van een zaterdagavondshow. Maar laten we niet te vilein doen. Avro-Tros doet zijn best de glitterstatus van de Ring Avond te behouden. Compliment moet de organisatie krijgen voor de oekazes over de kledingvoorschriften. Wie niet in Black Tie kwam zou geweigerd kunnen worden stond in een dreigbrief. Heel goed! Dat is Hollywood denken. Je opdoffen is onderdeel van het programma. Het jammere is dat grote sterren de voorschriften negeren. Een paar jaar geleden kon Reinout Oerlemans zomaar zonder strikje over de rode loper stiefelen zonder dat een gorilla hem achter de dranghekken gooide. TV-goeroe Bert van der Veer, al aanwezig sinds 1988, vertelde dat hij het stropje om zijn nek daarom ook niet meer draagt. Dat is neerbuigend, Bert. Jan de Hoop, de belachelijk normale en tikje zuinige presentator van het RTL Ochtendnieuws, moest zelfs een pak huren en liep op de gelakte schoenen van Albert Verlinde rond.
Zorg dat je Victor Reinier drank voert. Victor Reinier won met Flikken Maastricht en liet zich lekker gênant gaan. De Amsterdamse toneelspeler kan niet van de drank afblijven en dat levert altijd heerlijke televisie op. Vledder maakte nogal opzichtig reclame voor het bier van Freddy in de nazit met Art Rooijackers en zette – toen het flesje geleegd was – ineens een fles champagne aan zijn mond. Hij zat erbij als Robert Downey Junior in zijn dipsomane jaren. Wat is er aan de hand met Vledder? Bij Humberto leek hij recent ook al alcoholisch gedrogeerd. Maar laten we hem niet afremmen zoals Art Rooijackers nog probeerde in de nabeschouwing. Deze ideale AVRO-schoonzoon, die vol verbijstering naar de champagnefles leegklokkende Reinier keek, snapt niks van de wetten van televisie. Drama willen we. Ellende, shit. Volgend jaar weer uitnodigen, die man.
Geef iemand met het syndroom van Down een talkshow. Meest onthullende moment van de Sterrenshow was het interview dat een deelnemer van de genomineerde feelgoodshow SynDroom afnam met Flikken Maastricht winnaars Angela Schijf en Victor Reinier. Deze geestelijk beperkte ondervrager zei fan te zijn van Flikken Maastricht en wilde weten hoe het koningskoppel de overwinning had beleefd. De vragen van de jongen weken nauwelijks af van die van Rooijackers.