Weten & Tech

Thuiskopieheffing in 2015 met 30% omlaag

17-10-2014 16:41

Op voorstel van staatssecretaris Fred Teeven heeft de ministerraad ingestemd met een Algemene Maatregel van Bestuur die bepaalt dat de zogenaamde ‘thuiskopieheffing’ omlaag gaat. In januari 2015 zal de heffing als gevolg van deze beslissing met 30% afnemen, dat staat in een persbericht van de ministerraad. De beslissing is het gevolg van het zogenaamde ‘downloadverbod’ dat dit jaar toch werd ingevoerd.

Heffing

Het verbod op het downloaden uit illegale bron werd ingevoerd na een bepaling van het Europese Hof van Justitie. Een privé-kopie van ‘auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde prestaties’ uit een illegale bron was volgens hen niet toegestaan, op dit gebied bevond Nederland tot dan toe in een uitzonderingspostitie. Door het totale verbod op zulke kopieën zijn deze (dus) ook niet heffingsplichtig.

Menigeen vroeg zich bij de invoering van het het downloadverbod al af op de heffing op datadragers dan niet ook moest worden afgeschaft. Mag je geen ‘thuiskopie’ maken, dan is er dus ook geen noodzaak tot een betalen van een vergoeding daarvoor, zo was de redenatie. De ministerraad gaat daar nu, na consultatie van de Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT), dus grotendeels in mee.

Nieuwe tarieven

In het persbericht van de ministerraad vinden we ook de concrete nieuwe tarieven:

“Dit betekent een heffing van 3,50 euro op desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen met harde schijf. Portable audio-/videospelers krijgen een heffing van 1,40 euro. Voor externe hdd-drives en e-readers geldt straks een bedrag van 0,70 euro. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 2 eurocent.”