Binnenland

‘Orgaanhandel ook in Nederland’

21-10-2014 09:13

Zeker twee personen hebben de afgelopen jaren in Nederland iemand betaald om een nier te krijgen, iets dat hier verboden is. Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) blijkt verder dat 46 procent van de zorgverleners die nierpatiënten behandelen, patiënten kent die naar het buitenland zijn gegaan voor een niertransplantatie. In 90 procent van die gevallen zou er zijn betaald voor het orgaan, meldt het EMC dinsdag.

Criminoloog Frederike Ambagtsheer van het Erasmus MC hield een enquête waaraan 241 behandelaars van nierpatiënten anoniem meededen. Onder hen zijn transplantatiechirurgen, nierartsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers.

Van deze deelnemers hebben er 17 gezegd dat zij tussen 2008 en 2013 patiënten hebben behandeld van wie ze vermoeden dat zij in Nederland een orgaan hebben gekocht. Twee van deze patiënten hebben dat ook inderdaad toegegeven. Dertien professionals zeggen dat zij donoren behandelen die een nier zouden hebben verkocht aan iemand in Nederland. Negen deskundigen hadden in deze periode vermoedens van mensenhandel. Drie keer is gemeld dat de donor vertelde gedwongen te zijn een nier af te staan.

Ambagtsheer vindt het te ver gaan om het verplicht te stellen dat het medisch beroepsgeheim doorbroken wordt bij vermoedens van illegale orgaanhandel, maar dit zou wel anoniem gemeld moeten kunnen worden. “Zorgverleners zouden het aan de politie moeten kunnen melden zonder dat de identiteit van de patiënt bekend wordt.”Namen van artsen, ziekenhuizen en bemiddelaars die bij illegale transplantaties betrokken zijn, zouden bij een centraal meldpunt neergelegd moeten kunnen worden. Hiervoor moet de patiënt wel toestemming geven, of de wet moet worden veranderd, aldus Ambagtsheer.

Het Erasmus MC, de landelijke eenheid van de Nationale Politie en andere partners werken samen in het zogenoemde HOTT-project, dat mensenhandel met het oog op orgaanhandel bestrijdt. Andere uitkomsten van onderzoek worden op 21 november bij Europol in Den Haag gepresenteerd.