Politiek

Dekker: Marokkanen-quotum bij Opsporing Verzocht is onzin-verhaal

27-10-2014 15:43

Er is geen sprake van dat medewerkers van de politie die betrokken zijn bij de totstandkoming van het publieke omroep misdaadprogramma Opsporing Verzocht door de overheid en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onder druk worden gezet minder Marokkaanse en allochtone verdachten te laten zien. Dat schrijft staatssecretaris van media Sander Dekker (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

Dekker heeft het Commissariaat voor de Media onderzoek laten doen naar de kwestie. “Uit niets blijkt dat er vanuit ‘politiek Den Haag’ en de NPO druk zou zijn uitgeoefend op de redactionele keuzes die de programmamakers maken.”

AVROTROS reageert als volgt:

“De bewering dat de directie van AVROTROS invloed uitoefent op de selectie van te behandelen onderwerpen in Opsporing Verzocht is pertinent onjuist. Alle zaken die in de uitzending aan bod komen, worden aangedragen door politie en Justitie; Opsporing Verzocht geeft slechts vorm aan deze inhoud. Daarbij is voor alle betrokken partijen bij dit programma het oplossen van een zaak leidend en niet de afkomst/achtergrond van een verdachte”.

Geen bewijs van beïnvloeding

Ook vanuit de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is geen invloed uitgeoefend op Opsporing Verzocht, noch op AVROTROS, schrijft Dekker.

“Uiteraard heeft het Commissariaat ook contact gehad met de redactie van Opsporing Verzocht en ook dat heeft geen enkele aanwijzing opgeleverd van redactionele beïnvloeding.”

In het artikel van Nieuwe Revu is ook sprake van ‘druk vanuit politiek Den Haag’ op de redactie van Opsporing Verzocht; hiervoor is bij het onderzoek door het Commissariaat voor de Media evenmin enig bewijs aangetroffen.

Lees ook

‘Overheid en NPO eisen dat Opsporing Verzocht minder Marokkanen laat zien’