LIFF Filmrecensie: Love Is Strange

07-11-2014 14:24

Dit jaar vind de negende editie van het Leiden Internationaal Film Festival plaats. Hartstikke leuk natuurlijk, maar nog veel leuker is het feit dat ThePostOnline dit jaar mediapartner van het festival is. Een recensie van één van de films die in Leiden wordt vertoond mag dus zeker niet uitblijven.

American Indie Competition

Het LIFF heeft ook dit jaar regisseurs van één bepaald genre de kans gegeven om hun eerste internationale stap te zetten. Waar het festival amelijk om draait is de American Indie Competition, oftewel nieuwe onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films van jonge en innovatieve filmmakers. Het LIFF wil deze Amerikaanse regisseurs graag een kans geven binnen Europa, het is namelijk zo dat films binnen dit genre de Europese bioscopen vaak niet halen.
love_is_strange_36000360_st_2_s-low
Love Is Strange (2014) is één van de films die tot de American Indie Competition behoort en is geregisseerd door Ira Sachs. De film staat in het teken van liefde en familie, waardoor je misschien verwacht dat het een Amerikaanse clichéfilm is. Integendeel: dit is een film zonder happy ending die je met een enigszins somber gevoel achterlaat.

“A moving, tender, beautiful film”

De hoofdpersonen van Love Is Strange zijn Ben en George: een koppel dat al tientallen jaren bij elkaar is en eindelijk de mogelijkheid heeft gekregen om legaal te trouwen. Omdat ze besluiten te trouwen, wordt George ontslagen door de katholieke school waar hij lesgeeft. Sinds dat Ben en George bij elkaar zijn wonen ze samen in een appartement in New York City, door George’s ontslag kunnen ze hier echter niet langer blijven wonen. Het gevolg daarvan is dat ze bij hun familie moeten aankloppen voor tijdelijk onderdak, iets wat ervoor zorgt dat ze door ruimtegebrek apart van elkaar moeten gaan wonen. Ben en George hebben los van elkaar moeite met de situatie, maar tegelijkertijd heeft hun aanwezigheid ook een negatieve invloed op relaties binnen hun familie.

In de film is enkel gebruik gemaakt van klassieke muziek, iets wat ervoor zorgt dat de huiselijke of romantische sfeer in meerdere scènes wordt benadrukt. De regelmatige terugkeer van klassieke muziek staat in tegenstelling tot verschillende moderne verschijnselen of uitspraken in de film. Zo zegt het neefje van Ben dat iets ‘gay’ is, waaraan zijn vriend het volgende toevoegt: “He doesn’t mean homosexual, uncle Ben, he just means stupid.”
love_is_strange_36000360_st_4_s-low
Ondanks dat Love Is Strange over liefde en familie gaat, lijkt de film kritiek op het huwelijk te hebben. Worden we er echt gelukkiger van, of is dat slechts een illusie? In plaats van dat het huwelijk van Ben en George symbool staat voor bij elkaar blijven, worden ze juist uit elkaar gedreven. Doordat Ben en George uit elkaar gedreven worden en dus apart moeten gaan wonen, komt een ander huwelijk binnen hun familie weer op spanning te staan. Aan de andere kant laat de film zien dat Ben en George door de opsplitsing mentaal gezien wél dichter bij elkaar komen. Het cliché “you don’t know what you’ve got, till it’s gone” is hier erg op z’n plaats.

Alex Billington van Firstshowing.net noemt het werk van Ira Sachs “a moving, tender, beautiful film”, en terecht. Mocht je nieuwsgierig zijn naar het genre American Indie Competition of deze film; neem dan binnen nu en aanstaande 9 november nog snel een kijkje op het LIFF.