LIFF Filmrecensie: Listen Up Philip

08-11-2014 17:37

Gefilmd met een 16mm en bedacht door een regisseur die sprekend op het hoofdpersonage lijkt. Listen Up Philip gaat over schrijver Philip (Jason Schwartzman) die met zijn narcistische karakter langzamerhand al zijn relaties naar de verdoemenis helpt.

Als Alex Ross Perry de bioscoopzaal binnenloopt voor de Q&A, lijkt het net of het hoofdpersonage van Listen Up Philip binnenstapt. Net als Philip heeft hij donker lang haar en draagt hij iets wat retro hippe kleding. De filmmaker is overduidelijk nerveus en kan niet stoppen met friemelen aan zijn outfit. Als ik hem vraag of Philip eigenlijk een extremere versie is van hemzelf zegt de regisseur dat veel elementen zwaar overdreven zijn, maar dat hij voornamelijk dezelfde situaties heeft meegemaakt op relationeel vlak.

Vrouwenhater

“De relatie” is leidend in de film. Allereerst draait het verhaal om de liefdesrelatie tussen Philip en Ashley (Elizabeth Moss), waarin het af en toe lijkt of Philip een vrouwenhater is. Soms zijn er momenten dat je als kijker door de bitterheid heen kan prikken: bijvoorbeeld als vriendin Ashley vertelt over haar succes als fotografe, iets wat Philip doet smelten. Maar zoals gewoonlijk verpest Philip het weer met zijn gevoelloze en arrogante opmerkingen. Alex Ross Perry zegt dat dit fenomeen tussen mannen en vrouwen hem intrigeert. “I think Philip really loves women, but he’s really bad at understandig how they work. I think this is a basic problem with a lot of men.”

Philip’s tunnelvisie geeft niet alleen problemen in zijn relatie, ook bij de promotie van zijn tweede boek. Hij is kinderlijk jaloers op andere schrijvers en daardoor onmogelijk om mee te werken voor zijn uitgever. Wanneer Philips idool, schrijver Ike Zimmerman (Jonathan Pryce) hem uitnodigt om te komen logeren in zijn zomerhuisje, krijgt de complexe auteur eindelijk de kans om zich te focussen op zichzelf, althans dat denkt hij. Tijdens zijn verblijf in het toevluchtsoord krijgt Philip eigenlijk een spiegel voor: zijn grote voorbeeld Zimmerman is door zijn narcisme alleen achtergebleven.

In de camera

Het filmwerk van Listen Up Philip is een kunstwerk op zich en de rol van Philip is Jason Schwartzman op het lijf geschreven. Door de close-ups en beweeglijkheid van de 16mm film krijg je als kijker het gevoel alsof je in de camera staat. De schoonheid van New York, de stad waar de film is opgenomen, komt volledig op retrowijze tot haar recht. Hoewel de film een genot voor het oog is, is hij erg langdradig. De veelvuldigheid van moeilijke intellectuele termen kwam op een gegeven moment over als onnodig literair geneuzel. Maar één ding is zeker: Listen Up Philip is een leerzame film als je een relatie hebt. In feite twee en een half uur relatietherapie op het zwarte doek.