Weten & Tech

Woensdag landt ruimtevaartuig Rosetta op een komeet

11-11-2014 12:55

Op zo’n vijftig miljoen kilometer afstand van de aarde bevindt zich Rosetta. Die ruimtesonde cirkelt rond een komeet en scheidt morgen een heuse landingsmodule af om de mooiste landing sinds tijden mogelijk te maken.

Morgenochtend scheidt die module met de fraaie naam Philae zich af en verplaatst zich richting de komeet. Om 10.03 Nederlandse tijd komt de bevestiging van dat feit binnen. Of niet. Want het is een spannende bedoening, met een kans van slechts vijftig procent op slagen. Nog nooit eerder is een zo kleine sonde op een zo klein object geland. Bedenk daarbij dat radiogolven er 28 minuten over doen voordat ze ons vanaf de komeet bereiken, en weet dat alles op de automatische piloot gaat.

Pure horror dus. We sommen de afzonderlijke stappen op.

Afscheiding

Voordat de landingsmodule zich losmaakt daalt het ruimteschip van een afstand van dertig kilometer tot zo’n twintig kilometer. Vervolgens maakt Philae zich los.

Seven hours of terror

Philae neemt vervolgens een snelheid aan van twintig centimeter per seconde. Het kan daarbij niet bijsturen, waarmee de naam van dit onderdeel is verklaard. De mensen op aarde moeten nu zeven uur wachten om te weten of ze goed hebben gemikt. Ondertussen neemt Philae monsters van plasma en stof en maakt het plaatjes die het naar de aarde stuurt.

Ankers uit

Als Philae bij de oppervlakte van haar komeet komt, moet het zorgen dat het vast blijft zitten. De zwaartekracht is zó laag, dat kunstgrepen noodzakelijk zijn. Het duwt zichzelf eerst met raketten naar de oppervlakte, waarna harpoenen de sonde vast schieten. Als het eindelijk op de oppervlakte staat schroeft het zichzelf vast. Dan begint de eigenlijke missie. Philae reist zes maanden mee met de komeet en verricht onderzoek. Eén van de boeiende vragen die het stelt is of kometen leven en water naar de aarde hebben gebracht.

ThePostOnline is er morgen in het vluchtleidingscentrum in Darmstadt de hele dag bij.

Meer bij ESA.