Deze week verschenen er een paar erg gave games, die het niet goed deden als je ze probeerde te spelen. Da’s geen goede zaak! Wél tof: een documentaire over tien jaar World of Warcraft en de games die volgende week uitkomen. Hopelijk werken die wél!
Een paar jaar geleden was games spelen via een stream hot shit! Je zou nooit meer een game hoeven kopen, geen game-pc of spelcomputer meer nodig hebben, maar alleen een vast bedrag per maand betalen. De fakkeldrager van deze ontwikkeling was het bedrijf Onlive, en het zorgde voor een kortstondige hype.
Deze hype zakte al snel in toen Onlive daadwerkelijk verscheen: het werkt allemaal wel, maar de spellen lijden vaak wel onder input delay (reageren te laat op de knoppen die je indrukt) en de beelden zijn minder mooi dan als je het spel op je eigen computer draait.
Een game draait dus ergens op een server, die de beelden naar je scherm thuis streamt. Je sluit een abonnement af en kunt vervolgens kiezen uit een behoorlijke lijst van (oudere) games. Vergelijk het voor het gemak maar met Netflix.
Deze week kwam de service beschikbaar in Nederland. Vanaf €7,95 per maand krijg je toegang tot een bibliotheek van 250 spellen. Op de website van Onlive kun je checken wat er te spelen valt, en eventueel een gratis trial-account aanmaken.
Deze week verschenen er een paar nieuwe games waar… iets niet helemaal goed mee was. Assassin’s Creed: Unity heeft behoorlijk wat bugs, waardoor… Jezus Christus!
Waarschijnlijk verschijnt er dit weekend een patch die grootste problemen met Unity verhelpt.
De Halo: Master Chief Collection bestaat uit opgepoetste versies van Halo 1 tot en met 4 in één pakket. Eigenlijk een no-brainer als je een Xbox One hebt, maar de game wordt wel geplaagd door serverproblemen. Hierdoor is het amper mogelijk om online multiplayer te spelen. Er wordt gewerkt om de problemen snel op te lossen, maar het is wederom een game die het niet goed doet bij verschijnen.
Hetzelfde geldt voor de nieuwe uitbreiding van World of Warcraft, genaamd Warlords of Draenor. Het spel is voor veel mensen amper te spelen, hoewel dit niet zozeer een kwestie van slechte techniek is. De uitbreiding is populair, waardoor de druk op de servers groot is. Daarnaast proberen (te) veel spelers de nieuwe gebieden te bereiken via hetzelfde gebied, wat resulteert in te veel spelers op één plek in de spelwereld. Daarnaast vond iemand het een goed idee om de WoW-servers aan te vallen, met een ‘distributed denial of service’.
Al met al komen er in één week aardig wat pijnpunten bovendrijven.
Leuk Warcraft-nieuws is er ook! In het kader van het tienjarig bestaan van WoW heeft Blizzard de documentaire ‘Looking for Group’ online gezet. In de film kom je meer te weten over de totstandkoming van de spelwereld, ervaringen van spelers én de makers. Tof om te checken als je van het weekend een uurtje vrij hebt!
Nu deze week nogal tegenvalt qua nieuwe games (ze zijn niet per se slecht, maar hebben wat opstartproblemen, mind you) is het volgende week (20 november) aan Dragon Age: Inquisition om te laten zien dat het ook goed kan gaan.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor Far Cry 4, op 14 november.
En Grand Theft Auto V niet te vergeten. Ontwikkelaar Rockstar drukt iedereen op het hart om de nieuwste ‘title-update’ te downloaden op je PS4 of Xbox One vóór je begint met spelen. In principe gaat dit automatisch, maar let er goed op dat je spelcomputer verbonden is met het internet.
We duimen er voor!
Vorige week vroegen we jullie naar jullie ervaringen met de nieuwe Call of Duty, genaamd Advanced Warfare. Die hadden jullie overwegend… niet! Een verpletterende tachtig procent was van plan om het schietspel te laten voor wat het is. Tien procent genoot weer ouderwets van een nieuw deel in de serie, en de laatste tien procent bleek online last te hebben van lag. We hopen dat het euvel opgelost is!
Hebben jullie Call of Duty écht massaal links laten liggen, of is dit het klassieke voorbeeld van de beroemde ‘CoD-boycot’?
Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.