Een deel van ons goud dat jaren lag opgeslagen in kluizen in New York is weer terug. In het geniep heeft de grote baas van de De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, maar een deel teruggehaald. Dat ging in het diepste geheim en toch maakt hij het bekend. Voor wie? De politiek, de burger of om interessant te doen. Twee jaar geleden schreef ik een commentaar onder de titel Waar is ‘ons goud’ mijnheer Dijsselbloem? Dit omdat er in het diepste geheim plannen waren door de Duitse Centrale Bank om goud dat opgeslagen ligt in kluizen In New York terug te halen uit zorg over de veiligheid van de Duitse goudreserves. Ik vroeg me toen af hoe het met de veiligheid van onze goudreserves was gesteld. Of ze geluisterd hebben? 130 ton aan goudstaven zijn van Manhattan naar Amsterdam verscheept. Daardoor ligt nu een derde van wat wij aan goud bezitten in de kluizen van DNB. Dus twee derde niet. Deze broodjes liggen nog in Londen, Ottawa en New York.
Ha, denken we dan: goudreserves! Lekker om de crisis op te lossen, maar is dat ook zo? Nee dus. Het ligt in de kluizen en DNB wil de goudvoorraad ‘evenwichtiger verspreiden’ wordt gezegd door een woordvoerder. De verhuizing is ook bedoeld om het vertrouwen van de Nederlanders over hun goud te vergroten. Dus nu moeten wij in een keer meer vertrouwen hebben in ons goud waarvan we nooit wisten waar het lag en vooral wat we ermee konden doen. Wat gaat het kabinet nu met die goudreserves doen? In elk geval niet de crisis aanpakken of voor de ouderen onder ons een goede zorg regelen of de pensioenen verhogen of betaalbare plannen maken om meer banen regelen. Ook de 642 miljoen euro die Dijsselbloem nog dit jaar gaat betalen aan Brussel wordt daar niet van betaald. Het is maar dat u het weet.
Zal ik eens een geheim verklappen. Even ‘klokkenluiden’ wat men de afgelopen jaren met die goudstaven heeft gedaan? En vooral niet verder vertellen. Centrale bankiers hebben hun goudreserves in de voorbije jaren massaal uitgeleend. Een manier om de goudreserves te laten renderen. Maar inmiddels zouden bepaalde depots/kluisbeheerders veelvuldig leasecontracten hebben uitgeschreven op dezelfde staven goud. Als de eigenaren hun goud nu fysiek willen terughalen, zoals Duitsland wilde, zal het leasingsysteem imploderen met alle gevolgen van dien.
Grote vraag: wie is de baas over de goudvoorraden, mijnheer Dijsselbloem? Ons goud, toch, mijnheer Dijsselbloem? De overheid kan er niet over beschikken, maar bankiers kennelijk wel. Voor politiek en media een goede kans om te onderzoeken hoe het nu precies zit met dat goud. Is er sprake van een internationale herschikking van financiële machten en krachten? Komt er een valutaoorlog en wat is de rol van het Oosten? Is het daarom van eminent belang dat de fysieke goudreserves binnen de eigen landsgrenzen worden opgeslagen? Een derde is binnen, mijnheer Dijsselbloem. Uw burgers horen graag wat u ermee gaat doen. We zijn benieuwd.