Sterrenkundigen hebben op negentig miljoen lichtjaar afstand een vreemd object ontdekt, dat heel goed een zwart gat kan zijn dat uit zijn eigen sterrenstelsel is geschopt.
De zwerver op een afstand van 2.600 lichtjaar van een klein sterrenstelsel ontdekt, terwijl het zich in de interstellaire ruimte bevond. Het object dat de naam SDSS 1133 kreeg werd in 2005 ontdekt. Men dacht destijds dat het een supernova was, maar omdat het al zeker 63 jaar bestaat is die gedachte hoogst onzeker.
Nader onderzoek wijst uit dat het zéér waarschijnlijk een zwart gat is, dat na een botsing tussen twee sterrenstelsels 2,7 miljard jaar de ruimte in is geslingerd. Normaal gesproken cirkelen dergelijke stelsels – met beiden een superzwaar zwart gat als centrum – om elkaar heen, om volledig in elkaar op te gaan. In zeldzame gevallen ontstaan zwaartekrachtgolven die zó hevig zijn dat ze een zwart gat de ruimte in kunnen slingeren.
De video toont hoe dat gebeurde.
Het zwarte gat op drift is gehuld in een lichtgevende wolk die de laatste jaren zeer helder is geworden. De komende jaren houdt men het zwarte gat in de gaten, om de theorie te bevestigen. Ondertussen is een dergelijk zwart gat slecht nieuws. Alles wat het tegenkomt op zijn weg vreet het op. De ontsnappingssnelheid van een zwart gat is zó hoog, dat zelfs het licht er niet uit kan ontsnappen.