Een kritisch rapport van de hand van consultancybureau PWC over de privacy van schoolkinderen werd door staatssecretaris Dekker achtergehouden voor de Tweede Kamer. Het rapport werd al in april naar de staatssecretaris van onderwijs gestuurd, maar die heeft dat nooit naar de Kamer doorgestuurd, zo weet RTL Nieuws te melden. De Kamer is ‘ontstemd’ over het achterhouden van het rapport, waarin staat dat bedrijven toegang hebben tot “gevoelige en persoonlijke informatie van kinderen”. Website Ouders Online schreef al kritisch over de bevindingen van de consultants.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Dekker, en PWC concludeert ondermeer dat er feitelijk “niet aan de eisen van de Wbp [wordt] voldaan”. RTL kwam gisteren met het nieuws dat de scholen privacygevoelige gegevens doorspelen aan uitgevers. Ouders Online kwam met een reactie op het rapport, waarin ze ondermeer opmerken dat het uitwisselen van gegevens als geboorteland met uitgevers niet simpelweg ‘nuttig’ is:
Het is domweg verboden, en het is ook nergens voor nodig. Op de site van het College Bescherming Persoonsgegeven (CBP) wordt bij wijze van alternatief voorgesteld om te noteren dat zo’n leerling Nederlands als tweede taal spreekt, of dat er thuis geen Nederlands gesproken wordt.
Zij wijzen ouders er op dat ze moeten proberen zo goed mogelijk de rechten van hun kinderen te kennen, scholen te wijzen op fouten en dan men eventuele problemen ook bij andere organisaties kunnen melden.
De Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU) kwam in reactie op het Ouders Online artikel én de rapportage van PWC eind oktober met een verklaring. Zij zijn het uiteraard niet eens met tal van gevolgtrekkingen uit de rapportage, en stellen ondermeer:
[er] wordt bijvoorbeeld collectief gewerkt aan uniforme en toegankelijke informatie over hoe persoonsgegevens worden verwerkt. En individuele uitgeverijen testen doorlopend de veiligheid van hun systemen via hack-testen en audits. Bovenstaande conclusie uit het onderzoek miskent bovendien bijvoorbeeld de aandacht voor het onderwerp in het Programma van Eisen van de sectorraden.
RTL weet verder dat er al in mei een brief is gestuurd naar de Kamer, met betrekking tot de privacy van leerlingen, maar dat daarin met geen woord gerept is over het rapport van PWC. De rapportage, Nulmeting Privacy en Informatiebeveiliging in het Primair en Voortgezet Onderwijs, is hier online te vinden.