De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het flink oneens over de behandeling van de ongeveer 1 miljoen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in Nederland. Voor de VVD zijn het de “helden van onze economie” die niet langer “gepest en verketterd” moeten worden. Volgens de liberalen schildert de PvdA de zzp’ers af als zielige zelfstandigen die geholpen moeten worden met verplichte verzekeringen en pensioenen.
Het verschil in opvatting bleek woensdag bij het Kamerdebat over de begroting van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De VVD wil via een initatiefwet verbieden dat er nog cao-afspraken worden gemaakt die het inhuren van zzp’ers en uitzendkrachten beperken.
Maar coalitiepartner PvdA ziet daar niets in. “Welk probleem lost u hier nu eigenlijk mee op en wie heeft hierom gevraagd?”, vroeg PvdA-Kamerlid Roos Vermeij in het debat aan VVD-Kamerlid Anne Mulder. “Ik zie het probleem niet.”
Vermeij benadrukte het belang van collectieve afspraken, ook voor zzp’ers en flexwerkers. Die zouden meer moeten profiteren van deze regelingen op het gebied van sociale zekerheid. Ze wil onder meer dat zzp’ers makkelijker toegang krijgen tot kinderopvang. Mulder kon er met z’n verstand niet bij. “Waarom doet de PvdA dit nou weer? Zzp’ers afschilderen als zielig. Een collectieve regeling, oké, maar niet verplicht.”
In het debat pleitten D66 en de SP voor meer inspecteurs tegen arbeidsmarktfraude zoals schijnconstructies en het ontduiken van het minimumloon. Asscher zou daarvoor 750.000 euro extra moeten vrijmaken. Handhaving van de regels is essentieel voor eerlijke concurrentie en het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt, betoogde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.
De VVD stelde verder voor om de verplichte loondoorbetaling bij ziekte te verkorten naar maximaal een jaar (nu twee jaar). Die doorbetaling kost werkgevers veel geld en VVD-Kamerlid Anoushka Schut wees erop dat elders in Europa een termijn van zes weken heel gebruikelijk is.
Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma zullen donderdag reageren op de voorstellen en vragen van de Kamerleden.
Anp