Voor de tweede keer in korte tijd is een streep gehaald door een plan van de Evangelische Omroep (EO) voor een live-uitzending op 4 mei, dodenherdenking. De omroep krijgt van de netmanager van NPO1 geen toestemming voor een voorstelling over Joodse onderduikers in Rotterdam omdat het “spektakel niet past bij het ingetogen karakter van die dag”. Berichtgeving dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘enthousiast’ gereageerd zou hebben op de plannen wordt door Hans Laroes, lid van het Comité, ontkend.
Twee maanden terug moest de EO na veel kritiek afzien van een plan voor een ander tv-programma op 4 mei, een fakkeloptocht in Amsterdam met zangers en acteurs die het verhaal van Anne Frank vertolken. De EO wilde nu direct na de Nationale Herdenking ‘een persoonlijk en betekenisvol Rotterdams verhaal’ navertellen vanuit verschillende locaties in de stad. Dat zou gaan over twee Joodse families die tijdens de oorlog verscholen zaten achter een orgel in de Rotterdamse Breepleinkerk.
“Heel jammer dat dit nu ook niet doorgaat”, aldus een woordvoerder. Hij noemt het een mooie kans die blijft liggen. “We hebben veel tijd geïnvesteerd om draagvlak te krijgen. Joodse organisaties in Rotterdam, het Auschwitz Comité, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ook burgemeester Ahmed Aboutaleb waren enthousiast. Het zou bovendien zeker geen spektakel worden.” Van dat enthousiasme blijkt nu ook geen sprake. Hans Laroes, lid van het Comité laat op Twitter weten dat men juist ingetogenheid wil:
Bericht dat @Comite4en5mei enthousiast reageert op nieuw EO-plan is onjuist. Gaan wij niet over. Respect en ingetogenheid – dat willen wij
— hans laroes (@hanslaroes) November 28, 2014
Draagvlak is volgens de EO-woordvoerder heel belangrijk, juist omdat het om zo’n gevoelig onderwerp gaat. “De kritiek bij het Amsterdamse plan was dat er onvoldoende draagvlak was. Nu is dat er wel en gaat het om een andere reden weer niet door.” De omroep vindt het nog te vroeg om te zeggen of de EO met een nieuw voorstel voor 4 mei komt of daar nu van afziet. “We vinden het altijd belangrijk zo’n oud verhaal te vertellen voor een nieuw publiek.”
(TPO/ANP)