Tot nu toe waren alle foto’s die ruimtesonde Rosetta van haar komeet stuurde in zwart wit. Nadat Rosetta een halve maand geleden haar lander Philae losliet om te landen op 67P/Churyumov-Gerasimenko is er ook tijd om de foto’s van kleur te voorzien.
Foto’s die door ruimtesondes worden genomen zijn meestal in zwart wit om bandbreedte te besparen. Het beeld moet immers over honderden miljoenen kilometers worden verzonden. Als de gegevens op aarde zijn, vertaalt men de verschillende kanalen naar echte kleuren om zo een kleurenfoto te maken. Hieronder staat de eerste en wat wazige foto van de inmiddels wereldberoemde komeet. De foto is wazig omdat de komeet zich heeft verplaatst tijdens verschillende opnamen in de kleuren rood, groen en blauw.
De volgende foto is aan de hand van zwart wit foto’s scherper gemaakt.
De foto’s zijn door European Space Agency vrijgegeven en zijn bedoeld voor een Amerikaans congres op 18 december. Er rest echter een grote vraag: waarom is die komeet bruin? Tot nu toe vertelde men dat de zwart wit foto’s niet veel zouden verschillen met kleurenfoto’s omdat de komeet grijs zou zijn.
Wordt vervolgd dus, en lees hier meer Rosetta op TPO.