“Een klassiek-liberale partij, die in ‘het gat op rechts’ wil springen.” Een vrij ambitieuze kreet, doch veelgehoord op de allereerste kennismakingsdag van de nieuw opgerichte partij VoorNederland van oud-PVV’ers en huidig Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren.
De twee politici, ondersteund door onder meer drie voormalig PVV-persvoorlichters, Statenlid Stephan Jansen (in het verleden actief als persoonlijk medewerker van Geert Wilders) en oud-Kamerlid Johan Driessen, mikken op een breed draagvlak in de zogenaamde rechtse hoek van het Nederlands politiek spectrum, maar zijn wel realistisch. Zo waren zij zeer stellig in hun voornemen om de partij goed en zorgvuldig op te bouwen en zodoende niet deel te nemen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 2015. Op deze manier kan en hoopt de partij gestaag aan bekendheid winnen en heeft ze de tijd om rustig een stabiele achterban op te bouwen.
Een partij vol ambitie, gecombineerd met realisme, bemand door politici die zichzelf zien en profileren als gewone volksjongens, met iedereen een praatje makend en relaxed in de omgang. De opkomst was, voor een eerste kennismaking, vrij positief te noemen. Zo om en nabij dertig mensen waren uitgenodigd om naar het gebouw van de Tweede Kamer te komen om daar kennis te maken met de gezichten achter deze nieuwe partij.
Een vrij divers gezelschap, waardoor de partij in het klein aantoont eventueel landelijk een vrij gevarieerd draagvlak te kunnen bereiken. Jong en oud, mensen werkzaam in de zorg en voormalig defensiepersoneel. Uit alle geledingen van de samenleving waren mensen komen opdraven.
Met veel belangstelling luisterden de aanwezigen naar een presentatie van Bontes en Van Klaveren, waarin het tweetal op vrij duidelijke wijze, ondersteund door enkele filmpjes, hun doelstellingen kenbaar maakten. “Het potentieel wat Maurice de Hond schetste voor onze partij verzilveren”, zo klonk het strijdvaardig uit de mond van Bontes. “En daarvoor gaan we dag in, dag uit keihard knokken!”
De vrees dat VNL een soort ‘PVV-light’ is, is een veelgehoorde en gezien de achtergrond van de oprichters een logische. Zo werd Bontes in de Kamer al eens uitgemaakt voor een “slechte kopie van Wilders” door VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
Dit lijkt echter op voorhand een scheve vergelijking. Waar de PVV zich positioneert met onder andere een op anti-islam gerichte immigratieagenda en ronduit linkse economische standpunten, komt VNL met een ander geluid. De partij maakt zich hard voor de vrijheid van meningsuiting, wil niet per definitie ‘minder islam’ (al is ze wel realistisch en signaleert ze het gevaar van islamitisch extremisme) en op de economische beleidsterreinen zijn eerder parallellen te trekken met de Libertarische beweging dan met de PVV.
De toekomst moet uitwijzen of VoorNederland een partij wordt die zichzelf kan vestigen in het Haagse politieke wereldje, of een regelrechte flop wordt in de categorie Trots op Nederland en Artikel50. Wat mij echter wel tot tevredenheid stemt en dus hoop biedt voor een nieuw, fris geluid in Politiek Nederland is de professionaliteit gekoppeld aan een frisse dosis realiteit waarmee de organisatie van VoorNederland de strijd wilt aangaan met de gevestigde orde. Geen korte termijnvisie (al stellen de beide heren vol vertrouwen klaar te zijn voor plotselinge verkiezingen), maar bewust het vizier richten op de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. En dan? Hopelijk uitgroeien tot een stabiel baken van hoop voor de dolende rechtse kiezer.
Dennis de Witte (@dennis_dw) studeert Algemene Cultuurwetenschappen en is actief geweest als kandidaat-gemeenteraadslid voor de VVD.