Portemonnee

Die slimme bankpas is eigenlijk een beetje dom

03-12-2014 08:37

Doe jij al aan contactloos betalen?

Je houdt je pinpas tegen het pinapparaat en je rekent af zonder ook maar een cijfer van je pincode in te hoeven voeren.

Gemeengoed is het nog niet echt, maar het is al wel met ruim een kwart van de 24 miljoen betaalpassen in Nederland mogelijk.

De verwachting is dat deze manier van betalen alleen maar normaler gaat worden. Zeker als straks, per 1 januari, de chipknip is verdwenen.

Handig, maar is het veilig?

Klinkt handig, en dat is het ook. De vraag is natuurlijk wel: hoe veilig is dit? Je pas kan gestolen worden en er is dan wel erg makkelijk geld af te schrijven, zo zonder pincode.

Maar dat kon met de chipknip natuurlijk ook. Iets anders: als jij geld kunt overhevelen, simpelweg door die slimme bankpas bij een apparaatje te houden, kan een slechterik dan niet stiekem geld bij jou wegfutselen door met zo’n apparaatje langs je te wandelen?

Ja, dat kan-ie. Iemand die kwaad wil én over het juiste apparaat beschikt, kan in theorie geld van jou stelen – 25 euro per keer – als hij bij je in de buurt gaat staan of langs je loopt. Dat heeft de Betaalvereniging Nederland getest.

In praktijk niet eenvoudig

Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de vereniging, zegt tegen het AD dat er in Nederland nog geen boef is die dit werkelijk heeft gedaan.

In de praktijk is deze manier van stelen eigenlijk ook niet zo eenvoudig uit te voeren, schrijft DFT. Want om geld te kunnen wegnemen moet iemand behalve een geschikt apparaat ook een contract met een transactieverwerker hebben én over een bankrekening beschikken. Dat maakt de dief aardig traceerbaar.

Maar het kan dus wel. Mocht je dat beslist geen relaxed idee vinden: de pasjes zijn niet door scanners te lezen als ze in een metalen hoesje zitten of in aluminiumfolie zijn gewikkeld. Boudewijn van de Betaalvereniging heeft zelf voor het metalen hoesje gekozen. Voor alle zekerheid.

Lees ook

Een cashloze samenleving, da’s best een raar idee

Dag portemonnee! Over twee jaar betalen we met smartphones

 

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl