Verschillende zorgverzekeraars zien het aantal mensen dat het verplichte eigen risico niet kunnen ophoesten explosief stijgen. Dit meldt het AD. Alleen bij zorgverzekeraar VGZ lopen al 250.000 betalingsregelingen. Dit zijn er 100.000 meer dan een jaar eerder.
Ook andere verzekeraars zien een enorme stijging. Bij Zilveren Kruis zijn inmiddels meer dan 240.000 verzekerden met een betalingsregeling voor het eigen risico, 80.000 meer dan in 2013. En bij Menzis is een vergelijkbare trend zichtbaar.
Directeur Frank Elion spreekt tegen de krant van een zeer ongewenste ontwikkeling. “Wij horen van huisartsen dat patiënten ondanks hun doorverwijzing niet naar het ziekenhuis gaan of hun medicijnen niet ophalen. Daar is vooral het eigen risico debet aan.” Ook de koepelorganisatie van huisartsen, LHV, maakt zich grote zorgen over het aantal zorgmijders.
Het eigen risico is de afgelopen jaren fors omhooggegaan. In 2008 bedroeg dit nog 150 euro, in 2015 is dat al 375 euro, meer dan een verdubbeling.
Zorgverzekeraar CZ vindt dat de grens is bereikt. “Het eigen risico dient niet meer het oorspronkelijke doel; mensen bewust maken dat zorg geld kost. Dat hebben de meeste mensen nu wel tussen hun oren. Het dupeert nu met name chronisch zieken en ouderen. Gezonde mensen en mensen die het geld kunnen missen, kunnen elk jaar een fikse premiekorting opstrijken door het eigen risico te verhogen. Dit zet de solidariteit onder druk,” stelt woordvoerster Els Potma van CZ.