Ideeën genoeg, maar hoe start ik een bedrijf? Naast mijn baan als fondsenwerver voor goede doelen wilde ik een taalinstituut beginnen. Er zijn al genoeg van dat soort bedrijven zul je denken, maar mijn idee is een stuk origineler.
Je zult het over een jaar wel zien op de prikborden van expatbedrijven bij u in de buurt. Enfin, de vraag was ‘hoe begin ik?’ Ik verdiepte me erin, en wil nu graag een paar scenario’s delen met de lezers.
Je kunt beginnen naast een vaste baan. Zoals ik het heb gedaan. Maar dan moet je wel open zijn tegen je werkgever. Snel genoeg zul je merken dat je afgeleid zult zijn, even weg moeten lopen om te telefoneren en een uurtje moet nemen om e-mails te sturen. En als het bedrijf dan eindelijk zo lekker loopt dat je er de helft van je week in wilt investeren, of zelfs een paar maanden met verlof wilt gaan, dan komt het voor je werkgever ook niet als een complete verrassing.
Daarmee kom ik bij het tweede scenario. Je kunt natuurlijk gewoon beginnen als freelancer of zzp’er. Zo doen veel journalisten het, die gaan artikelen schrijven, steeds meer voor één blad of krant, voordat ze er in vaste dienst gaan. Zo kun je dat ook doen met een consultancy bedrijf. Eerst heb je een paar losse opdrachten, en later een echte onderneming met secretarieel en ander personeel.
Ook is het mogelijk, niet dat ik dat gedaan heb hoor, om een bedrijf kopen. Zo kun je een taalinstituut kopen dat al een brede klantenkring heeft en naamsbekendheid. Dan kun je langzaamaan dat nieuwe alles veroverende idee gaan implementeren.
Wat ik aan het doen ben? Ik heb een goede band met mijn baas, dus ik heb het geluk dat ik er open met hem over kan praten. Zo doe ik af en toe iets onder werktijd. Nu heb ik ook afgesproken dat ik twee dagen per week minder ga werken om aan mijn bedrijf te bouwen. Het voordeel is dat een taalinstituut niet concureert met fondsenwervers. Als alles goed op de rails zit willen we zelfs gaan samenwerken. Maar voor veel mensen werkt het niet om het in de baas zijn tijd te doen.
Dan heb ik nog een vierde advies: ‘Sparen, sparen, sparen.’ En vervolgens gewoon die sprong in het diepe maken. Dit is zoals vriendinnen van mij het hebben gedaan (kookwinkel, en huiswerkbegeleiding). Zij hebben mij geïnspireerd om wat voor mezelf te beginnen. En daardoor heb ik deze tips en scenario’s ontdekt. Wie weet kun je er zelf wat mee en creeëren we een sneeuwbaleffect. Op naar meer ondernemers!
Waarom wij ondernemers steunen!
Ondernemers zijn de kurk waar onze economie op drijft., zeker als het crisis is en de bank lastig doet. TPO doet daarom mee aan de campagne Doorgaan van De Amersfoortse, die ondernemers steunt met crowdfunding. En we vragen jou om ook mee te doen. Doe mee aan onze blogbattle ‘Doorgaan’ en steun ondernemers (en jezelf)!