Het Korps Mariniers bestaat 349 jaar. Het jubileumjaar (op weg naar 350 jaar mariniers) ging vandaag van start met de herdenking van omgekomen mariniers bij het Mariniersmonument op het Rotterdamse Oostplein. Op initiatief van Johan de Witt en niemand minder dan Michiel de Ruyter werd in 1665 een regiment soldaten aan de marine toegewezen. Van oudsher wordt de tiende december als oprichtingsdatum van de mariniers gezien.
De opzet van dit eerste mariniersregiment gebeurde nadat een eerder verzoek tot oprichting van een regiment zee-infanteristen -omstreeks 1663- was afgewezen. Al eerder werden al af en toe soldaten aan schepen toegewezen om oorlogshandelingen, zoals enteringen en operaties op vijandelijk gebied overzee, uit te kunnen voeren.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar en enkele andere hoogwaardigheidsbekleders leggen vandaag, 10 december 2014, kransen bij het Rotterdamse Mariniersmonument. (De eerste mariniers commandant was Willem Joseph van Ghent naar wie de Van Ghentkazerne in Rotterdam is vernoemd.)
In 2015 staan meerdere evenementen op het programma op weg naar het 350-jarig bestaan. Bij de marinedagen speelt het Korps Mariniers een prominente rol, net als bij SAIL Amsterdam en de Wereldhavendagen. Het jubileumjaar wordt in december 2015 afgesloten met een defilé op de Coolsingel en een grote reünie voor actief dienende en oud-mariniers.
Het herinneringsmonument voor de gevallen mariniers werd in 1963 opgericht. Dit ter nagedachtenis aan de meidagen van 1940. De mariniers verdedigden toen met succes de Maasbruggen. De Maasbruggen vormden een belangrijke verbinding tussen het zuiden van de stad, waar het Duitse offensief in de Tweede Wereldoorlog begon, en het centrum.
Titelfoto: Frank Lammers in zijn rol van Michiel de Ruyter tijdens opnames op het Markermeer voor de film Michiel de Ruyter. (ANP/Piroschka van de Wouw)
(TPO/ANP)