In 2015 verandert er een aantal zaken in de toeslagen. Deze veranderingen worden automatisch doorgevoerd door de Belastingdienst, maar het betekent misschien wel dat je minder geld krijgt (of juist meer).
Hier kun je alles terugvinden en proefberekeningen maken voor volgend jaar. Wij geven hieronder alvast kort de belangrijkste wijzigingen.
Lees ook: Belastingtoeslagen, spaar ze allemaal
Het maximuminkomen om aanspraak te maken op zorgtoeslag is verlaagd van 28.482 in 2014 naar 26.316 euro in 2015. Heb je een toeslagpartner? Dan mag jullie maximale gezamenlijke inkomen in 2015 32.655 euro zijn (was 37.145 in 2014).
Het toegestane vermogen is voor een alleenstaande niet-AOW-er verhoogd van 21.138 naar 21.330 euro. De precieze voorwaarden rond het vermogen en zorgtoeslag staan hier.
Het maximale bedrag dat je aan zorgtoeslag kunt ontvangen is verhoogd van 72 euro in 2014 naar 78 euro in 2015 voor alleenstaanden. Samen met je toeslagpartner kun je in 2015 maximaal 149 euro per maand krijgen.
Het maximumtarief gaat volgend jaar omhoog. De uurbedragen voor 2015 zijn:
Nieuw in 2015 is dat als je in 2015 stopt met werken of werkloos wordt, je nog zes maanden recht hebt op kinderopvangtoeslag (dit was drie maanden). Als je na die zes maanden niet weer gaat werken (of een opleiding of traject naar werk volgt) moet je de kinderopvangtoeslag stopzetten.
Als je meerdere kinderen op een opvang hebt met verschillende kosten daarvoor, dan krijg je in 2015 een lagere vergoeding. Voor het kind met de hoogste kosten of meeste opvanguren krijg je nu een lagere vergoeding.
Check ook: Meer tijd voor je banenjacht dankzij de kinderopvangtoeslag
De grootste veranderingen zitten in het kindgebonden budget. Omdat de overheid het aantal regelingen rondom kinderen wil verminderen, zijn de volgende regelingen voor alleenstaande ouders vervallen:
De bijdrage uit deze regelingen werd in 2014 nog via de gemeente, Sociale Verzekeringsbank of het UWV uitgekeerd, nu is dit bedrag bij het kindgebonden budget gevoegd.
Dit betekent dat je als alleenstaande ouder nu maximaal 3050 euro per jaar extra aan kindgebonden budget kan ontvangen. In dit bedrag zit ook de alleenstaande ouderkorting.
Wat niet verandert is, is dat je het kindgebonden budget in prinicipe niet zelf hoeft aan te vragen. Alleen als je geen andere toeslagen ontvangt, moet je het kindgebonden budget zelf aanvragen. De hoogte ervan is afhankelijk van je inkomen en hoeveel kinderen je hebt.
De voorwaarden waaraan je moet voldoen om aanspraak te maken op kindgebonden budget staan hier.
Check ook: Dit is waarom het hebben van kinderen duurder kan worden.
De huurtoeslag blijft hetzelfde als in 2014.
Lees ook: Je bent bijna achttien: de voor- en nadelen op een rij
Let er ook op dat als er iets in je eigen situatie verandert én je ontvangt één of meer toeslagen, je dit zelf aan de Belastingdienst moet doorgeven. Zij gaan ervan uit dat jouw situatie in 2015 hetzelfde blijft als in 2014.
Het zou zonde zijn als je geld misloopt, maar het is nog vervelender als je aan het eind van volgend jaar een heel bedrag terug moet betalen omdat je onterecht een toeslag hebt ontvangen.
Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl