Weten & Tech

Voyager vangt raadselachtige interstellaire tsunami op

16-12-2014 16:32

Voyager 1 werd in september 1977 gelanceerd om de buitenste planeten van ons zonnestelsel te fotograferen. Anno nu is het nog steeds actief en is de sonde met een ruime 19,5 miljard kilometer afstand tot de aarde het verst verwijderde door mensen gemaakte object. Het is het eerste ruimtevaartuig dat ons stelsel heeft verlaten.

Het registreerde in de interstellaire ruimte tot nu toe een drietal schokgolven. De laatste werd in februari van dit jaar opgemerkt. Tot grote verrassing duurt die golf nu nog steeds voort, en is daarmee de langste schokgolf die ooit is geregistreerd. De tsunami wordt veroorzaakt door de zon. Als daar een coronale massa uitstoot plaatsvindt, slingert het enorme hoeveelheden plasma de ruimte in. Op aarde veroorzaakt dat noorderlicht.


Coronale massa uitstoot

Als die golf de interstellaire ruimte bereikt, veroorzaakt het resonantie in de weinige – en geladen – moleculen die zich daar bevinden. De trillingen die dat oplevert zijn door Voyager opgenomen en door NASA vertaalt in geluid. Sinds de golf in februari begon heeft Voyager nog eens 400 miljoen kilometer afgelegd.
r690597_5198981Voyager en haar missie

Het is volkomen onduidelijk waarom de golf zolang duurt, en wat het betekent. Er is eveneens onduidelijkheid hoe snel de golf reist, en hoe groot het is. Al eerder werd ontdekt dat het plasma in de interstellaire ruimte dichter was dan verwacht.


Geluidsopname van de drie golven

Voyager 1 is samen met haar tweeling Voyager 2 op weg naar andere sterrenstelsels. Daar zullen we op aarde nooit iets van merken omdat de afstanden te ver zijn. Zo passeert Voyager 1 over 40.000 jaar op 1,6 lichtjaar afstand een ster, en zal het eeuwig door de Melkweg razen. Mocht het ooit door aliens worden opgepikt: aan boord is een LP met daarop een boodschap van de aarde. Maar die kans is heel klein.
features2

Voyager missie pagina met coole tellers
Meer nieuws bij NASA