Dag 3: Komt er vandaag een oplossing voor de zorgcrisis waaronder politiek Den Haag sinds dinsdag onder gebukt gaat? De drie PvdA-senatoren die de Zorgwet hebben weggestemd, weigeren een deal te sluiten met de PvdA-top om de crisis op te lossen. Marijke Linthorst, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn vinden dat het kabinet nieuwe voorstellen aan het hele parlement moeten voorleggen en niet aan hun drieën. Dat melden direct betrokkenen aan RTL Nieuws.
Hoe schadelijk die opstelling van de Bende van Drie is, valt nog te bezien. Het staat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrij om haar zorgwet – in al dan niet gewijzigde vorm -opnieuw in te dienen. Daarbij staat nog niet vast dat Schippers haar positie verbindt aan het sneuvelen van de wet dinsdag. Enfin, het liveblog is geopend.
Update 23.44 – Liveblog gesloten, we beginnen namelijk aan dag 4!
Update 23.31 – Volgens PvdA-leider Diederik Samsom kan het voorstel rekenen op de volledige steun van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer. Dat zegt hij tegen het ANP.
Update 23.09 – Debat begint om 23.45 uur.
Update 22.58 –Minister van Volksgezondheid Edith Schippers dient haar wetsvoorstel opnieuw in. Dat schrijft minister president Mark Rutte aan de Tweede Kamer.
“Het kabinet zal de inhoud van het niet aangenomen wetsvoorstel aanpassen en opnieuw als wetsvoorstel indienen, rekening houdend met argumenten en zorgen die tijdens de behandeling in de Kamers zijn gewisseld.”
Plus:
“Het kabinet is van mening dat met het op korte termijn opnieuw indienen van het aangepaste wetsvoorstel de uitvoering van de hoofdlijnenakkoorden wordt geborgd. Uiteraard past het niet binnen de staatsrechtelijke verhoudingen om op voorhand garantie te krijgen voor succesvolle behandeling in beide Kamers . Maar gelet op de analyse die het kabinet heeft gemaakt van de parlementaire behandeling en de aanpassingen die het kabinet bereid is te maken op het wetsvoorstel heeft het kabinet er vertrouwen in dat de behandeling van het aangepaste wetsvoorstel succesvol kan worden afgerond. Mocht het aangepaste wetsvoorstel onverhoopt niet worden aangenomen dan zal het kabinet in overleg treden met uw Kamer om te bezien op welke wijze toch uitvoering kan worden gegeven aan de Hoofdlijnen Akkoorden.”
Daarbij zal ze het wetsvoorstel wijzigen met een Algemene Maatregel van Bestuur. Daar is goedkeuring van de Tweede- en Eerste Kamer niet nodig:
“Met het oog op de gewenste machtsbalans tussen verzekerden en zorgverzekeraars zal art 28 Zvw langs de 3 lijnen van de motie Kuiper worden aangevuld. Deze 3 lijnen hebben betrekking op invloed van verzekerden op de zorginkoop, het beleid en de algemene gang van zaken en het toezichthoudend orgaan van de verzekeraar.
Daarnaast zullen de rechten van verzekerden als volgt worden versterkt:
– iedereen kan, binnen zijn polis en ongeacht de polisvorm, een “second opinion” vragen (op te nemen in een AMvB);
– in de MvT wordt vastgelegd wat onder acute zorg wordt verstaan waar iedereen recht op heeft ongeacht contract of polis;
– door in de MvT expliciet op te nemen dat specifieke zorg door academische ziekenhuizen toegankelijk is voor mensen die dat nodig hebben, hetgeen niet door de verzekeraar maar door een arts wordt bepaald;
– expliciet vast te leggen dat naast de mogelijkheid jaarlijks te switchen, een verzekerde met een naturapolis die gebruik maakt van niet gecontracteerde zorg en van te voren onvoldoende op de hoogte is gesteld van de voor hem/haar geldende consequenties van het inkoopbeleid van de verzekeraar, automatisch recht heeft op een vergoeding conform een restitutiepolis voor die zorgvorm;
– expliciet vast te leggen dat uitingsvormen en handelingen die leiden tot risicoselectie worden verboden (doelgroepenmarketing, drempel opwerpen voor bepaalde verzekerden, etc.), naast het al bestaande verbod op premiedifferentiatie en de acceptatieplicht.”
Update 22.23 – We hebben even voor u Nieuwsuur gekeken. Er schijnt een akkoord te zijn, volgens staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Maar dan met name tussen VVD en PvdA. De drie constructieve partijen: D66, ChristenUnie en SGP kwamen enigszins beteuterd uit het Torentje: wat het akkoord ook is, ze zijn er niet blij mee. Het is nu wachten op een brief van het Kabinet, daarna wordt het nachtwerk vermoedelijk: een debat in de Tweede Kamer.
Update 20.30 – Een akkoord tussen de regeringspartijen VVD en PvdA over de deze week verworpen zorgwet van het kabinet is ‘in zicht’. Bronnen rond de coalitie meldden dat donderdagavond aan het ANP. Zie ook de update van 16.09: het FD zei ook al zoiets. Ondertussen lijkt er ook nog een debat in de Tweede kamer ophanden. Op verzoek van VVD en PvdA.
Update 16.50 – Het rauwe kille gezicht van een mogelijke Kabinetscrisis.
En ook aan de andere kant van de VVD-gang wachten reporters #kerstcrisis pic.twitter.com/Q82UIGfmh9
— Jaap Jansen (@JaapJansen) December 18, 2014
Update 16.09 – Het FD durft het aan om te zeggen: Kabinetscrisis lijkt afgewend. Premier Rutte, Schippers en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra spreken ondertussen elkaar op de werkkamer van Zijlstra in het Tweede Kamergebouw over de laatste stand van zaken in het zorgconflict met de PvdA.
Update 15.06 – Minister-president Mark Rutte reist vandaag niet af naar de Europese top in Brussel. Hij mag geen vervanger sturen. Daarom heeft hij Xavier Bettel, premier van Luxemburg, gevraagd namens hem het woord te voeren. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zal Bettel in Brussel bijpraten over de Nederlandse inbreng die Rutte had voorbereid.
Update 14.51 – Guusje ter Horst spreekt zich uit. De Bende van Drie weigert volgens haar vooraf een garantie te geven over een aangepast zorgplan waarvan ze de uiteindelijke tekst nog niet hebben gezien. Ter Horst heeft dat tegen het ANP gezegd. “Inhoudelijk zijn we heel dicht bij elkaar gekomen, maar het laatste zetje dat geëist wordt, dat wij van tevoren ja zeggen tegen een tekst die we nog niet hebben gezien, dat kan en mag staatsrechtelijk helemaal niet”, aldus Ter Horst. Volgens haar is door haar en Duivesteijn en Linthorst duidelijk gemaakt wat hun voorwaarden zijn. “We hebben gezegd: als aan die en die voorwaarden voldaan is, dan mag je de verwachting hebben dat de PvdA-Senaatsfractie instemt.”
De voorwaarden waar Ter Horst op doelt, gaan over het “herstellen van de machtsbalans tussen verzekeraars, zorgverleners en de verzekerden.” En over de vrije artsenkeuze. Voor Ter Horst is het niet duidelijk hoe de zaken er nu voor staan. “Ik hoop dat het goed komt. Niemand heeft er baat bij dat het kabinet valt. Ik zou het zeer betreuren als het hierop zou mislopen.”