De Jongeren Organisatie voor Vrijheid en Democratie (JOVD) signaleerde al in 2012 dat de acties van Serious Request “ineffectief zijn en louter dienen om het schuldgevoel van Nederlanders tijdens de feestdagen af te kopen”. De JOVD had deels gelijk, want: waarom sluiten wij onze ogen het hele jaar door en komen wij tijdens kerst pas weer in actie voor de ander?
Anderzijds, wat is mis met het steunen van een goed doel als je daarnaast nog gezellig een biertje met vrienden kunt drinken? Anders dan de chef van ThePostOnline die bijna zelfmoord wil plegen om #SR14 te vermijden, steun ik daarom Serious Request. Íets geven is altijd beter dan niets geven. Ook al is dat vanuit ons schuldgevoel: prima. Laat het programma daarom met rust, want het doet ons weer beseffen hoe fijn het is om aan die andere te geven.
Toch kan het ook wel wat meer innovatie gebruiken. Publicist Alphonse Muambi riep in Serious Request 2013 op om naast geld op te halen, ook aandacht te besteden aan de wezenlijke vraagstukken in Afrika. Ik steun de gedachtegang van Muambi van harte. Na tien jaar gezellig geld inzamelen voor de arme Afrikanen moeten we ons nu afvragen of de tijd niet is aangebroken om structurele oplossingen aan te leveren in plaats van alleen maar op de symptomen te reageren.
In 2014 zamelt Serious Request geld in voor vrouwen en meisjes die slachtoffers zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Congo wordt daarbij specifiek als voorbeeld genoemd; een land waar volgens deskundigen verkrachting als oorlogswapen wordt ingezet. De cijfers zijn er niet blij om van de worden: jaarlijks worden er meer dan 400.000 vrouwen in de Democratisch Republiek Congo verkracht, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Dat is gelijk aan 46 vrouwen iedere uur, vier vrouwen na het lezen van dit stuk. De vraag is, kunnen acties van Serious Request een bijdrage leveren aan een structurele oplossing voor de problematiek van de Congolese vrouw?
Het valt niet te betwijfelen dat het Rode kruis het geld accuraat zal gebruiken en prachtige projecten zal ondersteunen om vrouwen in Congo en elders te helpen. Toch hoeft geld niet de enige middel te zijn.
Laat Serious Request niet alleen om geld draaien, maar maak het ook een podium dat structurele aandacht vraagt voor de ellende elders in de wereld. Een podium waar concrete aanbevelingen geboden kunnen worden om die ellende op te lossen. Laat Serious Request de Nederlandse burger serieus nemen door de context van het conflict mee te geven. Een request dat niet alleen achteraf reageert maar ook initieert en agendeert.
Herdefinieer het initiatief, door naast warme chocolademelk en gezellig geld inzamelen ook een podium te bieden aan deskundigen die de context van een ramp of conflict kunnen uitleggen. Ga in plaats van alleen maar vertellen dat het geld vrouwen in Congo zal helpen, ook aandacht vragen voor structurele veranderingen. Is de gever van het geld bijvoorbeeld op de hoogte van het feit dat er een direct verband zit tussen het apparaat waar dit stuk op wordt gelezen en de oorlog in Congo? Dus ook met die verkrachting van 46 vrouwen per uur? Is de luisteraar van 3FM bewust van het feit dat hij degelijk het verschil kan maken voor de Congolese vrouw door niet alleen geld te geven maar door uitgebreid aandacht te vragen?
Laat Serious Request -na tien succesvolle jaren- in 2015 haar rol van request serieus nemen en structurele aandacht vragen voor scheve machtsverhoudingen die ten kosten gaan van bepaalde ontwikkelingslanden (of synoniem). In een geavanceerd Nederland waar alles anders is dan in 2004, heeft de Nederlandse burger veel meer nodig dan zielige verhalen om tijdens kerst geld te schenken en zoals het door de JOVD wordt beweerd ‘het schuldgevoel af te afkopen’.
Dit opiniestuk verscheen eerder op de eigen website van Kiza Magendane