Portemonnee

Niet al het geld in een huis: rijken doen aan spreiding

31-12-2014 16:33

Het grootste en duurste bezit van de gemiddelde Nederlander is en blijft de eigen woning. Of nou ja, bezit, die gemiddelde Nederlander heeft dat huis meestal ook verpand aan de bank middels een hypotheek, maar toch: op papier ben je toch maar mooi eigenaar van een fraai stukje onroerend goed. 

Probleem is alleen dat het vermogen van die gemiddelde Nederlander een speelbal is van de schommelingen op de woningmarkt. Niets mis mee zolang je gewoon je maandlasten betaalt en blijft zitten waar je zit, maar echt rijk word je er niet van, tenzij er weer eens een huizenmarktbubbel zoals in de jaren negentig en nul langskomt. Voorlopig lijkt de kans daarop niet heel groot.  

In Amerika is onlangs een groot onderzoek gehouden naar de vermogensamenstelling van de rijkste 1%, de rijke middenklasse (de rest van de top-20%) en de modale en laagste inkomensklassen daaronder.

Rijken hebben aandelen

Misschien geen verrassing, maar toch: de brede middenklasse heeft gemiddeld 63% van het vermogen vastzitten in het eigen huis. Bij de rijke middenklasse is dat maar 28% en als je bij de rijkste 1% hoort telt je landhuis nog maar voor 9% van je vermogen mee.

Waar hebben de rijken dan hun geld in zitten? Aandelen en ander vastgoed, vooral. 

In Europa is ongelijkheid tusen de allerrijksten en de rest van de samenleving een steeds belangrijker issue aan het worden, in Amerika is dat zo mogelijk nog erger. De oorzaak zit hem onder andere in het bovenstaande plaatje. In Amerika was de crisis vooral een crisis op de huizenmarkt en die raakte dus ook vooral de middenklasse midscheeps.

Lees ook: De rijken worden steeds rijker door slimmer te beleggen

Nieuwe records

De rijkste 1% had daar relatief veel minder last van, omdat de aandelenmarkten de schok van de crisis allang weer te boven zijn en alweer op nieuwe records staan.

Uiteraard ligt de situatie in Nederland anders, maar het Amerikaanse voorbeeld laat wel zien aan welk gevaar je bloot staat als je, zoals heel veel Nederlanders, zo’n groot deel van je geld in één vermogensbestanddeeel hebt zitten. Zelfs als dat je Home Sweet Home is.  

 

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl