Portemonnee

Geen topidee: je hypotheek niet betalen

02-01-2015 14:31

Gezien op DFT Geld: dit filmpje met tips om je hypotheekproblemen op te lossen. Potentiële betalingsproblemen bijvoorbeeld.

Stel dat je je baan kwijtraakt en daardoor misschien problemen krijgt met het betalen van je hypotheek, dan moet je, zo wordt in het filmpje door financieel expert Bernard Vogelsang gezegd, zo gauw mogelijk bij je bank aankloppen. En een financieel adviseur inschakelen.

Er zijn best oplossingen mogelijk: zo kan het zijn dat je bank een rentepauze zal inlassen of een budgetcoach aanstelt. Maar procedures duren soms wel lang, weet Vogelsang. Hij vertelt tevens dat banken vaak zeggen: u betaalt uw hypotheek nog steeds keurig, er is eigenlijk geen probleem.

Is dat het geval, en gaat je bank je in eerste instantie niet helpen? Dan heeft-ie de volgende tip:

“Ik zou het bijna niet willen aanraden, maar betaal gewoon een keer een maand je hypotheek niet. Dan valt het op bij de bank. En zeggen ze oh, hebt u een probleem? Wat kunnen we doen?”

‘Gewoon’ niet betalen: doen of niet doen?

Ja, het wordt voorzichtig gebracht, en nee, er wordt niet gezegd dat dit dé oplossing is. Maar het idee om gewoon een keer niet te betalen, en dus eigenlijk zelf alvast een betalingsachterstand te creëren, wordt hier wel echt geopperd.

En da’s meer mensen opgevallen. Bijvoorbeeld Erik Rezelman van RTL Z:

Sja, wat zullen we er van zeggen? IEX-columnist en hypotheekadviseur Jos Koets ziet het nut van de tip in elk geval niet zo.

Het is zeker waar dat procedures bij banken vaak lang duren, zegt hij, ook al hebben ze een speciale afdeling voor dit soort betalingsproblemen. Voordat je daadwerkelijk hulp krijgt ben je zo even verder. “En als je niet betaalt is dat voor een bank inderdaad een aanleiding om zelf contact met je op te nemen. Maar ik denk niet dat dit meteen na één maand al gebeurt,” vertelt Koets.

“Bovendien: als je moedwillig niet betaalt en de bank komt daar achter, dan kan het maar zo zijn dat de bank zich harder op zal stellen. En dat je dan nog minder eenvoudig in aanmerking komt voor een coulanceregeling zoals een rentepauze, of andere hulp.” Kortom: dan ben je verder van huis.

Alles op tafel

Misschien vraag je je af hoe de bank er in vredesnaam achter kan komen dat je wanbetaling moedwillig was. Da’s niet zo ingewikkeld, vertelt Koets. “Wil je in aanmerking komen voor een betalingsregeling, dan moet je allerlei documenten en gegevens kunnen overleggen. Hulp krijg je echt niet zomaar.”

Denk aan overzichten van inkomsten en uitgaven. Je bank kan er tamelijk eenvoudig achterkomen hoe het nou werkelijk zit met die gemiste betaling, of je de euro’s écht niet meer had. Natuurlijk kan blijken dat je echt krap bij kas zit en dat je moeite hebt om al je betalingen te doen, maar feit blijft dat je je hypotheeklasten – jouw verantwoordelijkheid – gewoon nog had kunnen betalen.

Houd in je achterhoofd dat het écht niet fijn is als de bank je geen hulp meer wil geven, terwijl je die op termijn misschien wel echt hard nodig gaat hebben. Het laatste wat je wil is dat je niet meer in je woning kunt blijven wonen en – nog erger – met een restschuld blijft zitten. Toch?

Overigens: als je wél een regeling kunt treffen, wat doorgaans best wat moeite kost, dan wil dat niet zeggen dat je ineens in een ontspannen situatie terechtkomt. Je zult je aan strenge regels moeten houden zodat zoveel mogelijk geld in de aflossing van de hypotheek gestoken kan worden. En dat wordt héél goed in de gaten gehouden.

Lees ook: Zes tips om gedwongen verkoop van je huis te voorkomen

 

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld