Weten & Tech

Dit kun je in 2015 in de ruimte verwachten

03-01-2015 16:31

In 2015 staan er weer fraaie missies op het programma. Ook verschijnen er mooie dingen aan de nachtelijke hemel. We pikken de hoogtepunten eruit.

Landen op een ponton

Het SpaceX van mega-ondernemer Elon Musk komt begin dit jaar meteen met een primeur. Op 6 januari brengt haar Falcon 9 raket eerst een onbemand Dragon vrachtschip naar het International Space Station. Terwijl de payload nog onderweg is, moet de eerste trap van de raket landen op een drijvend ponton dat in de Stille Oceaan wacht. Een eerdere lancering werd vorige maand uitgesteld. Hieronder vertonen ze het kunstje met een complete raket op het platteland.

Rosetta

In november van het afgelopen jaar voerde European Space Agengy (ESA) een kunststukje uit door een sonde op een komeet neer te zetten. Wij waren er live bij. Nadat lander Philae door verschillende problemen haar landingsplaats mistte en in de schaduw terecht kwam werd het bij gebrek aan zon stil. In februari haalt men een nieuw kunststukje uit door moederschep Rosetta tot op zes kilometer hoogte van de komeet te brengen. Dat moet foto’s opleveren van tien centimeter per pixel. In augustus is de komeet de zon zo dicht genaderd, dat er een grote kans is dat Philae voldoende licht met haar zonnepanelen vangt, en weer opleeft.
steentjeinderuimte

Intermediat eXperimental Vehicle (IXV)

ESA heeft met haar ruimtevliegtuig nog een aardige test voor de maand februari. Het toestel moet in de toekomst het International Space Station bevoorraden, en in haar geheel terugkeren naar aarde. Het toestel wordt volgende maand gelanceerd in Zuid Amerika en wordt nadat het in de ruimte is geweest, in de Stille Oceaan weer opgevist. De animatie laat zien hoe.

DAWN komt aan bij Ceres

Ceres is een dwergplaneet die zich in de planetoïden-gordel tussen Mars en Jupiter bevindt. Omdat er op de harde kern een kilometers dikke laag waterijs – en mogelijk vloeibaar water – bevindt, is Ceres een mogelijke kandidaat voor leven. NASA’s DAWN gaat de boel in maart onderzoeken.
ceres

Ultra geheim ruimtevliegtuig

In mei staat de vierde zeer geheime vlucht van de X-37B op het programma. Vorig jaar keerde het terug van een tweejarige missie in de ruimte. Wat het daar deed? Niemand die het weet.
2436836_orig

New Horizons bereikt Pluto

Pluto is een andere dwergplaneet die nog nooit is bezocht door een sonde. Terwijl New Horizons vanaf deze maand foto’s neemt als het Pluto nadert, komt het er in juli aan. Als NASA het project goedkeurt, vliegt New Horizons verder naar de Kuipergordel, waar het planetoïden op de foto moet zetten.
nh_panoramic_lg

Zonsverduistering

Op 20 maart vindt een zonsverduistering plaats die in ons land te zien is. Hoewel het een gedeeltelijk eclips is, blijft het een spectaculaire gebeurtenis. De maan verduistert de zon voor 84%. Op de Faeröer Eilanden of Spitsbergen is de verduistering compleet.
706822main_20121113-totaleclipse-orig_full

Komeet Lovejoy

Afgelopen jaar zorge deze planeet voor de nodige spanning, omdat het voor een fraai schouwspel aan de nachtelijke hemel zou zorgen. Onberekenbaar als kometen zijn, viel het echter uit elkaar. En omdat kometen nu eenmaal onberekenbaar zijn, is Lovejoy nu volkomen onverwachts weer zichtbaar. Hieronder het pad dat het aan de hemel volgt. Met een beetje geluk toont het haar enorme staart.
C2014Q2-Lovejoy_Jan2015

Hier meer astronomische gebeurtenissen