Moskeeën in Nederland lijken zich over het algemeen niet extreem druk te maken over de oproep tot brandstichtingen van moskeeën op de Facebookpagina Wij Steunen de PVV en de eerdere brandstichtingen in Zweden. Dit blijkt uit een rondvraag door ThePostOnline onder diverse islamitische gebedshuizen in Nederland.
Eerder al bleken moskeeën in Rotterdam niet extra beschermd te worden en bleef de paniek bij een moskee in Roosendaal uit.
Elders in Nederland blijkt die nuchterheid eveneens het geval. Wel zeggen de voorzitters van moskeebesturen extra waakzaam te zijn. Men geeft aan dat de bedreigingen leven onder zowel het bestuur als de bezoekers en dat er daarom regelmatig over gesproken wordt.
Cameratoezicht lijkt bij veel gebedshuizen al een standaard beveiliging te zijn. Op de vraag of er sprake is van een gevoel van bedreiging en of er daarom meer maatregelen worden genomen, laat een woordvoerder van de Fatih-moskee in Eindhoven weten: “We zijn toch verzekerd, en er hangen camera’s binnen en buiten. Er kan altijd iets gebeuren maar er is hier vaak iemand aanwezig, vanwege de vele jongerengroepen iedere avond. Daarbij hebben we een alarm en praten we regelmatig met de gemeente”.
Moskee Annasr in Gorinchem zegt: “We hebben kennis genomen van de gebeurtenissen maar wij hebben als moskee gelukkig nog nooit problemen gehad. We zijn wel alert en we staan in nauw contact met de lokale autoriteiten. De politie benaderde ons al eens om eigen mensen in te zetten om ons gebouw te bewaken. Dat hebben we dan ook een aantal keer gedaan. Ook hangen er camera’s, maar die hangen er al tijden”.
De woordvoerder van de Gorinchemse moskee vervolgt: “Jammer genoeg wordt islam tegenwoordig niet heel positief meer gezien en dat is deels begrijpelijk, gezien alle gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Maar wij stellen onze moskee graag beschikbaar als wijkhuis om in contact te blijven met de buurt, en dat gaat heel goed. We grijpen elke kans aan om te laten zien dat wij niets te maken hebben met dat stelletje gekken”.
Het Haagse gebedshuis Anware Mustafa zegt uit voorzorg altijd de deur op slot te doen maar verder in zeer goed contact te staan met de buurt. Ze beschikt niet over camera’s en zegt voorlopig ook helemaal geen aanleiding te zien deze op te hangen.
“Maar”, voegt de moskeebestuurder toe “je weet nooit hoe de zaken zich ontwikkelen. Ik hoop dat mensen hun nuchtere verstand behouden. Tot dusver voelen we ons niet bedreigd, er leven dan ook geen extreme ideeën bij ons, maar ik heb uiteraard geen glazen bol”.
Ook de Roermondse en Amsterdamse Tawheed-moskeeën zeggen camera’s te hebben opgehangen maar geen aanleiding te zien voor verdere maatregelen. Ook voelen zij zich niet erg bedreigd.
Een moskee in Enschede wordt sinds de oproep op de PVV-fanpagina op Facebook wél extra in de gaten gehouden door vrijwilligers, naast het cameratoezicht.
De Faried-ul-Islam-moskee in Amsterdam wil liever niet ingaan op de vraag of zij iets doet tegen de dreiging die ze ervaart, omdat “de woorden vaak verdraaid worden door journalisten en er zodoende een foutief beeld wordt geschetst”.
Wel geeft de woordvoerder toe dat er een zeker gevoel van bedreiging heerst onder de bezoekers en het bestuur van het Amsterdamse godshuis.
De Fatih-moskee in Dronten zegt het met elkaar en het bestuur over de dreigingen te hebben en gaat over tot extra maatregelen. De camera’s hangen er ook bij hen al enige tijd.
Frappant is dat de antwoorden op deze rondvraag haaks staan op wat de overkoepelende organen van Nederlandse moskeeën maandag lieten weten in een brief aan premier Mark Rutte. Daarin wordt een ‘noodkreet’ geslaakt en gevraagd om ‘betere bescherming vanuit de overheid’. Veel moslims zouden zich onveilig voelen.
Volgens woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) Aissa Zanzen snijdt de brief ‘een cruciaal punt aan omdat die angst een zeer werkelijke is’.
“Toch houden moskeebesturen zich zeker naar de buitenwereld toe groot. Ze geven niet graag toe dat er angst heerst. Zelfs naar mij houdt men zich soms groot maar ik zie en bemerk de angst wel. Ze spreken tot de media zoals ze naar moskeebezoekers spreken; ze willen doen alsof er niets aan de hand is om de rust te bewaren.
“De brief naar Rutte hebben we opgesteld omdat wij, ook al wordt het niet overal hardop gezegd, zeker weten dat de bedreigingen er zijn. En al is het uiteindelijk maar één aanslag op een moskee in heel een jaar, dan is dat er al één te veel”.
Zanzen: “De camera’s bijvoorbeeld, daar wordt dan niet zoveel waarde aan gehangen omdat ze er toch al hingen. Maar ik zeg dan altijd: waarom zijn ze nodig als de angst er niet echt is? Camera’s zijn duur, die hang je niet zomaar op. Het feit dát ze kennelijk nodig zijn, zegt genoeg.
“Je moet daarbij het onderscheid maken tussen de grote stad en de regio. In de steden is de kans veel kleiner dat er iets gebeurt, in de regio’s zijn veel vaker incidenten en bedreigingen. Als ik dan in een moskee in Amsterdam ben en ik zie daar al de angst in de ogen van de bezoekers, dan kun je wel nagaan hoe het dan buiten de stad moet zijn”.
“Ik weet zeker te stellen dat men zich groot houdt. En in zekere zin ben ik daar ook bij mee, dat men in ieder geval nuchter blijft en de achterban kalmeert. Als ze dat niet zouden doen dan waren de moskeeën binnen de kortste tijd leeg”, aldus Zanzen.
Op de Facebookpagina Wij Steunen de PVV werd een bericht geplaatst over de brandstichting met een brandbom van een moskee in Zweden. Daaronder plaatsten mensen vervolgens reacties met als strekking dat ‘dit in Nederland ook zou moeten gebeuren’ en ‘weg met die varkensstallen’. Die reacties zijn inmiddels verwijderd, maar de commotie rondom de uitspraken was daarmee niet verdwenen.
Er werd aangifte gedaan door de RMMN en het Contactorgaan Moslims Overheid (CMO) tegen enkele van de reaguurders.
Ook wil men van minister Opstelten weten in hoeverre deze dreiging reëel is.
De PVV heeft zich gedistantieerd van de uitspraken.