In vijf minuten was het voorbij, de moordpartij op de redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo. Met militaire precisie bestormden drie Franse jihadi’s gisteren de redactie. Acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist kwamen om. “Het duurde vijf minuten. Ik ben onder een bureau gaan zitten. Ze spraken perfect Frans, en zeiden dat ze in naam van Al Qaeda handelden.” (De Tijd)
Een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, koppen vandaag verschillende kranten. “Toen Deense cartoons naar de smaak van de ayatollahs te oneerbiedig waren, hebben we jarenlang gedebatteerd over de grenzen van satire. Dat gaan we nu beslist niet meer doen,” zo schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven vandaag in De Standaard. “De vrijheid om de draak te steken met god en gebod is fundamenteel. Het is de vrijheid om te lachen.” De Standaard is vandaag een van de vele kranten die besloten een cartoon van Charlie Hebdo af te drukken.
Charlie Hebdo
Trouw-correspondent Kleis Jager bezocht de redactie van Charlie Hebdo in 2012. Hij sprak met de redactie over hun satire, over bedreigingen, over rechtse politici en fundamentalisten. “Wij maken een krant. Religie is bij ons een onderwerp als de fanatieke vertegenwoordigers ervan hun normen aan anderen opdringen zoals nu in Noord-Afrika gebeurt. We vergrijpen ons nooit zomaar aan een religie.”
In De Standaard vandaag een interview uit 2013 met Stéphane Charbonnier, de hoofdredacteur van Charlie Hebdo. ‘Als je het moslimextremisme bekritiseert, bekritiseer je niet alle moslims.’ En in De Telegraaf een interview met de de Nederlandse tekenaar Bernard ‘Willem’ Holtrop, die al sinds de oprichting in 1969 voor Charlie Hebdo werkt. Hij was per trein onderweg naar Parijs toen het nieuws hem gisterochtend bereikte. “Het is toch te gek voor woorden!”
Reactie op de aanslag
In Frankrijk wordt massaal eer betoond aan de mensen die gisteren werden vermoord. Politici en journalisten spreken zich fel uit en duizenden Parijzenaars kwamen bij elkaar op de grote Place de la République. De terreurdaad is een aanval op de ziel van Frankrijk. “We moeten ons land niet laten terroriseren door de terroristen. Hand in hand tegen de barbarij.”
In de Volkskrant komen vandaag reacties langs van onder meer de Deense tekenaar Kurt Westergaard, hoofdredacteur Philippe Remarque en Yassin Elforkani, woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Naar aanleiding van de terreurdaad van gisteren spreken zij zich uit over het dilemma van angst en vrijheid waar zij nu voor staan. “Als het om mij of mijn gezin gaat, ben ik niet moedig. En dat vind ik verschrikkelijk.”
Joris Bellwinkel | Redactie Blendle