Zestig uur was Frankrijk in de ban van terreur. Het begon met de aanval op Charlie Hebdo, waarna een klopjacht begon die eindigde in een drukkerij. En toen was er opeens ook nog een bekende van de broers die in een Joodse supermarkt mensen gegijzeld hield. Een reconstructie.
Van Osama bin Laden kreeg Djamel Beghal in de jaren negentig de opdracht om in heel Europa een terroristisch netwerk op te zetten. Met succes: Beghal gold als ‘mentor’ voor Chérif, de jongste van de broers Kouachi, en van Amédy Coulibaly, die gisteren mensen in een Joodse supermarkt gijzelde.
Naar de begrafenissen van zijn vermoorde collega’s gaat hij niet: “Begrafenissen interesseren me niet zo.” Een interview met striptekenaar Bernard ‘Willem’ Holtrop: “Wij kotsen op al die mensen die nu ineens zeggen dat ze onze vrienden zijn.”
Eenmaal getraind in hoofden afsnijden zijn jihadisten gevaarlijk. Als ze Nederland verlaten moet je ze dan ook niet meer terug laten komen. Arnold Karskens legt in tien stappen uit wat we kunnen doen tegen moslimextremisme.
Direct na het neerstorten van vlucht MH17 begon het wereldwijde speculeren. Het Westen wees naar Rusland. Poetin beschuldigde Kiev. Maar wie heeft het vliegtuig echt neergehaald? Der Spiegel en het AD gingen op zoek naar de waarheid en trokken samen naar Oost-Oekraïne en Rusland.
Angela Merkel is er heilig van overtuigd: binnenkort is het Grexit. De Griekse economen slaan terug. ‘Ik acht de kans 0 procent’, zegt Platon Monokrousos, hoofdeconoom bij Eurobank in Athene resoluut. Als het zover komt, is Nederland minimaal 12 miljard armer.
Een bluetoothpleister voor baby’s en een plant die uit zichzelf een fles water drinkt. Als het aan de fabrikanten ligt, krijgt het hele huishouden draadloze sensoren. De omzet van smartphones, tablets en tv’s groeit amper, dus bedrijven als Google en Apple moeten wel: ‘the internet of things’, alles moet online gebeuren.
“Ik kom uit Drenthe en in Drenthe drink je jenever”, aldus de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Verder is ze openhartig over haar handicap, haar man en Charlie Hebdo, woont ze in een kraakpand en loopt ze weleens door de rosse buurt in São Paulo.
Behoudt de regeringscoalitie en de ‘constructieve oppositie’ haar meerderheid in de Eerste Kamer of niet? Velen gaan uit van niet, en er wordt al volop gespeculeerd over een eventuele val van het kabinet. Maar zo hard zal het waarschijnlijk niet lopen.
Maandagavond begint De Fractie, een nieuwe politieke dramaserie. Hoe gaat het eraan toe achter de gesloten deuren van Den Haag? Wat is feit, wat is fictie? Bedenker Femke Halsema: “Het is vaak een meedogenloos vak. Ik hoop dat dit zichtbaar wordt.”
Waarom zijn andere mensen altijd leuker dan je zelf bent? Wat hebben die mensen waar de cafés vol mee zitten, wat jij niet hebt? We zijn constant naar onszelf aan het kijken, en omdat we ons focussen op onze imperfecties, stemt dat vaak niet echt vrolijk. Het valt niet mee om van die negatieve visie een positieve te maken, maar het kan wél.